Autor Tema: Sastav za pismeni  (Pročitano 50329 puta)

Jovana J

  • Newbie
  • *
Sastav za pismeni
« poslato: Maj 13, 2013, 06:36:32 posle podne »
Treba da naslov sastava bude "Knjizevni lik koji mi se dopada",treba da se opise lik koji mi se dopada i njegove osobine,mane i vrline,sta je on radio u tom delu(lektiri),zasto mi se svideo,sta sam naucila od tog lika. Npr Marko Kraljevic(on je bio veoma hrabar,sta je on sve radio kad su nas Turci napali,znaci opisati kao lika) ili Tom Sojer. Lektire za 6 razred dolaze u obzir(Tom Sojer,Decaci Pavlove ulice,Hajduci,Moj deka je bio tresnja,Orlovi rano lete).

Dragonfly

  • Global Moderator
  • Sr. Member
  • *****
Odg: Sastav za pismeni
« Odgovor #1 poslato: Maj 13, 2013, 09:45:30 posle podne »
Knjizevni lik koji se meni dopada je Marko Kraljevic. Nas narod ima puno lepih prica i epskih pesama o dogadjajima i junacima iz srpske istorije. Bez obzira da li su istinite ili samo izmisljene, meni se dopada lik Marka Kraljevica zbog toga sto su pesme o njemu pomogle nasem narodu u najtezim trenutcima. Pesme o njemu cine nasu kulturu i istoriju.
Danas neki kazu da je bio pravi junak a neki da bio samo plod maste naseg naroda. Bilo kako bilo, volim da citam o njemu. Narodni pevaci i pripovedaci su stvorili mit o Marku kao coveku nenadmasne snage i hrabrosti. Bio je zastitnik Srba od surovih turskih osvajaca i kao takav ulivao je narodu nadu u srca. To je bilo veoma znacajno, jer su pomocu njega Srbi istrajali pod turskim jarmom sa neunistivim snom o slobodi, koju su davno izgubili. Narodne pesme kazu da je on mogao sa jednim macem da ubije 40 Turaka i da je mogao da podigne i baci vola sa jednom rukom. Istoricari tvrde nesto drugo, kazu da je bio sin kralja Vukasina i da je bio Turski vazal. Turci su mu dali teritoriju kojom je gospodario, a za uzvrat je morao da im pomaze u borbama. Iako je Marko Kraljevic u stvarnom zivotu mozda bio turski vazal, tj. izdajnik koji se borio na turskoj strani, nas narodu je od njega izgradio novu licnost, lik heroja koji ce ga voditi do slobode. Marko je u pesmama, opisan kao veoma krupan covek izuzetne snage, mudar i hrabar. Posedovao je i druge talente, a jedan od njih je da je mogao zaista mnogo da popije, a da se ne napije. Marko nije mogao nikuda bez vina. Vesto je baratao velikim topuzom, koji je dosao glave svim Turcima i negativcima koji bi se sa njim uhvatili u kostac. Nije bilo stvora koji ga se nije plasio. Njegova majka Jevrosima bila je njegov zivotni savetnik. Kao mudra i stara zena davala mu je savete koji bi mu pomogli u zivotu. Marko je bio je tvrdoglav pa nije poslusao majcine savete da se mane hajducenja. Marko je imao konja Sarca, u nekim pesmama pise da ga je dobio od neke vile, a negde da ga je kupio kod nekih kiridzija. Pre njega je imao puno raznih konja, ali ni jedan nije mogao da ga nosi . Jednog dana je video Sarca, sareno gubavo musko zdrebe i ucinilo mu se da ce od njega postati dobar konj pa ga je kupio, izlecio od gube i naucio da pije vino. U pesmi "Marko Kraljevic ukida svadbarinu" narodni pevac kaze za Sarca da mu iz kopita ziva vatra seva a iz nozdrva modar plamen ide. Prema jednoj pesmi, Marko je svoju smrt predosetio, a sahranjen je bez spomenika u Hilandaru. Tu je i verzija po kojoj je najveci srspki junak umro kada je video pistolj, jer on omogucava i najvecoj kukavici da ubije najveceg junaka. Treca verzija je najbliza legendi - Marko nije umro, vec samo spava uz svog konja u nekoj pecini i ceka trenutak kada ce srpskom narodu ponovo biti potreban.
Ja znam slika koju su narodni pevaci naslikali o liku Marka Kraljevica daleko od istine ali meni je bitno ono sto ona nosi sa sobom, prica o neumornom heroju, zastitniku svog naroda i borcu protiv nepravde. U vremenima u kojima je tada ziveo nas narod postojale su samo dve mogucnosti: ili se pomiriti sa ropstvom i propasti ili se ostriti za borbu i sanjati o pobedi. Iz tog sna je izrasla gorostasna figura Marka Kraljevica, mog omiljenog knjizevnog lika.