Autor Tema: Glagolski oblici  (Pročitano 5638 puta)

ciciban

  • Newbie
  • *
Glagolski oblici
« poslato: Jun 23, 2013, 07:31:45 posle podne »
Koji su glagolski oblici sa relativnim znacenjem ?

MariAna

  • Global Moderator
  • Newbie
  • *****
Odg: Glagolski oblici
« Odgovor #1 poslato: Jun 23, 2013, 10:08:06 posle podne »
Sva glagolska vremena mogu biti relativna. Prema vremenskoj osi, glagolsko vreme može biti indikativno - da ukazuje na vreme (trenutak) vršenja radnje (u sistemu prošlsot-sadašnjost-budućnost) u odnosu na trenutak govorenja.

Ja sam govorio.
Ja govrim.
Ja ću govoriti.

Sva ova vremena u stvari iskazuju vreme radnje u odnosu na trenutak govorenja.

Međutim, samo neka glagolska vremena su indikativna, a sva mogu biti i relativna. Relativno glagolsko vreme je ono koje više ne ukazuje na to kad se vršila radnja u odnosu na trenutak govorenja, već u odnosu na neko drugo vreme i određeni trenutak.

Ja sam govorio da je lud. - "da je lud" - imenski predikat u prezentu, ali ne skazuje prezent trenutka govorenja, već radnju koja je istovremena sa prethodnom prošlom radnjom.

Ja sam govorio da je bio lud. - "da je bio lud" opet nije prošlost u odnosu na trenutak govorenja, već u odnosu na prethodnu prošlu radnju. Ja sam (tad) govorio da je (pre toga kad sam govorio) bio lud.

E sad, u srpskom svako glagolsko vreme može biti relativno u odnosu na neki drugi trenutak, a ne trenutak govorenja, ali postoje dva vremena koja su uvek i samo relativna, a to su imperfekat (trajna radnja istovremena s nekom drugom prošlom radnjom ili trenutkom), i pluskvamperfekat (davno prošlo vreme koje, da bi imalo smisla, mora pre toga da ima definisan neki prošli trenutak, u odnosu na koji on iskazuje još davniju prošlost)

ŽG - Sintaksa glagolskih oblika.