Autor Tema: Како направити одричну реченицу  (Pročitano 2810 puta)

neurotic

  • Jr. Member
  • **
Како направити одричну реченицу
« poslato: Decembar 05, 2013, 10:03:33 posle podne »
У немачком језику одричну реченицу можемо да направимо на више начина. Врло је битно упамтити да, за разлику од српског језика где у једној реченици може да буде више негација (Ја јуче нисам ништа никоме дао), у реченици у немачком може да стоји само ЈЕДНА НЕГАЦИЈА. Значи чим смо ставили једну негацију већ је реченица одрична. Такве реченице ћемо на српски превести наравно онако како се на српском и каже. Као што увек кажемо, СВАКИ ЈЕЗИК ИМА СВОЈА ПРАВИЛА И РЕЧЕНИЦА ЋЕ ДА ИЗГЛЕДА У СКЛАДУ СА ПРАВИЛИМА ТОГ ЈЕЗИКА.
Које врсте негације постоје и како све правимо одричну реченицу?
1. одричну реченицу можемо да направимо уз помоћ ОДРИЧНЕ РЕЧЦЕ NICHT. Она се користи у случају КАДА ХОЋЕМО ДА НЕГИРАМО ГЛАГОЛ, односно РАДЊУ. За разлику од српског језика где одрична речца стоји испред глагола, у немачком одрична речца стоји ИЗА ГЛАГОЛА. Значи, када хоћемо да направимо одричну реченицу, најлакше је да прво направимо нормалну потврдну реченицу, а онда иза глагола додамо NICHT.
Mein Bruder spielt gern Basketball. - потврдна реченица (глагол је подвучен)
Mein Bruder spielt NICHT gern Basketball. - одрична реченица (глагол је подвучен)

2. одричну реченицу можемо такође да направимо уз помоћ НЕГАТИВНОГ ЧЛАНА KEIN. Овај члан се ставља испред именице и користимо га КАДА ХОЋЕМО ДА НЕГИРАМО НЕКУ ИМЕНИЦУ, да кажемо да неко нешто нема. Као и сви чланови и овај има облике за мушки, женски, средњи род и облике за множину. Он се мења по падежима исто као и неодређени члан EIN. Промену можете да погледате ОВДЕ. У зависности од тога у ком је роду и падежу именица
у реченици, одредићемо који ћемо облик негативног члана KEIN да употребимо. Мала помоћ, ако је именица СУБЈЕКАТ, то значи да је она у НОМИНАТИВУ, ако је ОБЈЕКАТ, то значи да је у АКУЗАТИВУ, и тако даље.
Хајде да пробамо да направимо једну овакву реченицу.
Er hat eine Schwester. - ово је потврдна реченица, и значи - Он има сестру.
Ако хоћемо да кажемо да он нема сестру онда ћемо уместо неодређеног члана EINE да ставимо негативну заменицу. Пошто је сестра женског рода гледаћемо табелу за женски род и узећемо облик за акузатив пошто је именица сестра у овом реченици објекат.
Er hat KEINE Schwester. - реченица у одричном облику
In what twisted universe does mastering Eddie Van Halen's two-fingered arpeggio technique count as absolutely nothing?