Autor Tema: Како да исправно саставим реченицу  (Pročitano 3270 puta)

neurotic

  • Jr. Member
  • **
Како да исправно саставим реченицу
« poslato: Decembar 08, 2013, 10:04:25 posle podne »
Некада знамо све речи које треба да употребимо у реченици, али нeшто не иде. Није тачно. Ево на шта треба обратити пажњу:
Уколико преводите већ постојећу реченицу, увек је прочитајте целу, немојте никада да преводите реч по реч. Тада у највећем броју случајева нешто неће бити исправно.
Уколико преводите из главе, односно склапате реченицу директно на немачком, такође морате да водите рачуна о следећим стварима.


1. Прво погледајте каква је реченица - OБАВЕШТАЈНА или УПИТНА. За њих постоје различита правила у вези са местом глагола. Кликом на речи ОБАВЕШТАЈНА/ УПИТНА можете да погледате шта се дешава са глаголом и где он стоји у тим реченицама.
2. Никада НЕ СМЕТЕ ДА ИЗОСТАВИТЕ СУБЈЕКАТ. Он се у нашем језику понекад подразумева и довољно је да кажемо ИДЕМ или ГЛЕДАШ... па да на основу облика глагола и наставка знамо о ком лицу се ради. У немачком то није случај. Субјекат се никада не подразумева.
3. Глагол увек мора да одговара субјекту. Значи, у зависности од тога у ком је лицу субјекат, глагол мора да се стави у одговарајући облик

    написаће се његов облик за то лице - код глагола чији се облици уче напамет (као што су HABEN, SEIN, WERDEN, модални глагол)
    или ће се глаголу додати одговарајући наставак

4. Приликом писања глагола у презенту увек поведите рачуна да ли глагол спада у групу глагола који имају промене у другом и трећем лицу. Ако је у тој групи извршите и ту промену.
5. Такође проверите да ли је глагол прост или сложен. Ако је сложен видите шта треба урадити са његовим првим делом - ПРЕФИКСОМ.
In what twisted universe does mastering Eddie Van Halen's two-fingered arpeggio technique count as absolutely nothing?