Autor Tema: Truba  (Pročitano 1450 puta)

Janko men

  • Global Moderator
  • Full Member
  • *****
Truba
« poslato: Novembar 21, 2013, 04:49:05 posle podne »
Limeni duvački instrumenti

Limeni duvački instrumenti su napravljeni od mesinganog lima i zato imaju takav naziv. Zajedničko još za ovu grupu je i to što imaju ventile kojima se snižava ton. Ventili po svojoj unutrašnjoj građi mogu biti pregradnog ili klipnog tipa.

Truba
Truba spada u grupu limenih duvačkih instrumenata, koja ima najkraću cev od svih iz ove grupe. Sastavljena je od cevi dužine od 1,30m do1,45m, koja je dvostruko savijena. Između dva kraka smešten je ventilni mehanizam sa dopunskim cevima. Truba ima tri ventila klipnog tipa. Prvi ventil snižava ton za ceo stepen, drugi za polustepen, a treći za stepen ipo. Pririskom na dva do tri ventila istovremeno može se sniziti ton za kvintu (5 tonova).

Truba kao i svi duvački instrument ima nausnik, s tim što je kod nje plitak i čašičast.

Truba se pravi u dva štimovanja in C i in B.

Notni zapis za trubu vrši se u violinskom ključu.

Tonski raspon trube je od fis do c3, a ponekad i do d3 .to je truba in C, dok je kod trube in B raspon niži za sekundu (e do b2.Srednji zvučni registar mu je najkvalitetnijeg zvuka, (od c1 do g2). U ovom registru truba raspolaže potpunim dinamičkim i zvučnim karakteristikama. Tonovi najdubljeg i najvišeg registra se jako teško izvode prilikom tihog sviranja (piano).

Za prigušivanje zvuka se koriste metalne sordine u raznim oblicima, ređe se prigušenje vrši rukom. Da bi svirač znao da je potrebna upotreba sordine, na notnom zapisu stoji con sordino (sa sordinom) i senza sordino (bez sordine)

Istorijat:

U vreme baroka su se koristile klarino trube.One su bile trube višeg registra sa svetlom bojom zvuka. Zbog teškog izvođenja visokih tonova nastala je mala truba in D sa ventilnim mehanizmom.

Postojala je egipatska Aida truba sa 1 ventilom koja je pravljena po zahtevu Đuzepa Verdia i njegovu istoimenu operu.

Duboke i snažne bas trube su pravljene u XIX veku po zahtevu Riharda Vagnera za operu "Prsten Nibelunga".

Alt truba in F napravljena je po zahtevu Rimskog-Korsakova krajem XIX veka.

Izvor: Morate se registrovati da bi ste mogli da vidite link. Registrujte se ili Ulogujte se