Autor Tema: Oboa  (Pročitano 2089 puta)

Janko men

  • Global Moderator
  • Full Member
  • *****
Oboa
« poslato: Oktobar 26, 2013, 11:18:00 pre podne »
Kao i prethodni inastrumenti i oboa pripada drveno - duvačkim instrumentima i pravi se od ebonita ili abonosa.

Ona ima dvostruki trščani jezičak , kojeg čine dve tanke, veoma uske trščane pločice. One su okrenute jedna drugoj i vezane oko svog donjeg kraja.
Oboa je sastavljena od trščanog jezička, metalne cevi, glavne cevi instrumenta podeljene na tri dela, kao i mnoštva klapni.

Jezičak ulazi u metalnu cev, koja se nastavlja na početni deo cevi instrumenta, pored kojeg postoje još središnji deo i završni deo levkastog oblika.

Većina rupica se pokriva klapnama, izuzev šest, koje prekrivaju prsti.

Tonski raspon oboe je od h do f3,a poneke i do a3, najlepša boja srednjeg registra  kod oboe je od d1- b2.

Notni zapis se vrši u violinskom ključu.

Za razliku od flaute i klarineta, oboa je manje virtuozan instrument. Ali je veoma precizna i izrazita zahvaljujući svojoj oštrini zvuka.
Intonacija joj je veoma čista pa se čitav orkestar štimuje po njenom kamertonu (a1). Koristi se,kao solo instrument, u orkestrima, kao i u kamernim sastavima.
Za obou su komponovali Fridrih Hendl, Jozef Hajdn, Volfgang Amadeus Mocart, Rihard Štraus, Johanes Brams...

   

Istorijat:
Oboa potiče od istočnjačkih instrumenata, koji su od VIII veka preko Španije dospeli u sve ostale evropske zemlje. Do XVI veka postojalo je šest osnovnih tipova različitih veličina. Postojale su dve visoke varijante instrumenta mali šalmaj i diskant šalmaj, koje su nazivane "visoko drvo" (o boa).

Primer:
IV simfonija, f - moll, II stav (Petar Iljič Čajkovski)
Violinski koncert , D - dur, početak II stava (Johanes Brams)
Bolero - (Moris Ravel)

Engleski rog

Engleski rog jeste jedan od registarskih varijanti oboe. On je jedini našao primenu u simfonijskom orkestru.

Za razliku od oboe cevi su mu dosta duže, i zato ima dublji registar za kvintu (pet tonova). Umesto levkastog završetka, (koji je kod oboe), rog ima kruškasti, koji se sužava pri svom kraju. To daje instrumentu izrazitu tajnovitost i zatvorenost zvuka.
Klapne su zastupljene i kod ovog instrumenta. Ima usnik koji je duži i pri gornjem delu savijen, a koji se pravi od neke vrste plemenitog metala ili od plastike.

Opseg engleskog roga je od e do b2,a notacija se vrši u violinskom ključu. Pošto je izvođačka tehnika ista kod ova dva instrumenta, svaki oboista može da svira i njenu registarku varijantu, odnosno engleski rog.

Istorijat:
Engleski rog je nastao u prvoj polovini XVIII veka u Italiji usavršavanjem oboe da caccia (da kaća) odnosno lovačke oboe. Instrument je imao polukružnu cev i zbog toga je dobio naziv rog. Tokom vremena se usavršavao i od stare cevi ostaje samo malo savijena cevčica odnosno usnik.

Primer:
Simfonija iz Novog sveta, početak II stava, Antonij Dvoržak
Fantastična simfonija, početak III stava, Hektor Berlioz, (za obou i engleski rog)

Izvor: Morate se registrovati da bi ste mogli da vidite link. Registrujte se ili Ulogujte se