Autor Tema: Zlatna Guska : Grim, Jakov i Wilhelm  (Pročitano 4429 puta)

Dragonfly

  • Global Moderator
  • Sr. Member
  • *****
Zlatna Guska : Grim, Jakov i Wilhelm
« poslato: April 08, 2013, 01:58:14 pre podne »

Vrsta djela : bajka
Mjesto radnje: neodređeno, možete navesti šuma.
Vrijeme radnje: neodređeno, možete navesti dan itd.
Tema: Plemeniti Mladić Zvrakan
Pouka: dobro se dobrim vraća, važnija je plemenitost srcem a ne podrijetlom.

Kratak sadržaj: možete ga još skratiti po želji.
Jednoga je dana otac poslao svoga sina Zvrkana u sumu po drva. Majka mu je za put spremila crni kolac i bocu kiselog vina. Dosavsi u sumu, Zvrkan je ugledao nekog starog covjeculjka koji je sjedio na panju. Covjeculjak je bio gladan 1 zedan, tako da je Zvrkan podijelio s njim kolac i vino. Zbog Zvrkanove velikodusnosti covjeculjak ga je nagradio. Mladic samo mora posjeci stablo i ono sto ce pronaci u panju bit ce njegovo. Posjekavsi stablo, Zvrkan je u panju pronasao gusku na kojoj je perje bilo od cistoga zlata. Vidjevsi takvo blago, Zvrkan se obradovao i pozurio u grad. Na putu je prenocio u krcmi. Gusku je
ostavio u gusinjaku gdje su je ugledale krcmarove kceri. Djevojke su pozeljele svaka po jedno zlatno pero. Prva je za zlatnim perom posegnula najstarija kci, ali cim je uhvatila pero, nije se vise mogla otrgnuti od guske. Vidjevsi sto joj se dogodilo, mlada je uhvati za ruku kako bi je otrgnula od guske, ali i ona tada ostane vezana uz sestru, a isto tako i najmlada sestra, koja im je pokusala pomoci. Ujutro je Zvrkan krenuo prema gradu noseci gusku pod rukom, a za njim su trcltarale sestre drzeci jedna drugu za ruku. Putem ih je sreo zupnik. Prekorio je djevojke zbog nedolicnog ponasanja, jer je mislio da trče za momkom.
Uhvatio je posljednju djevojku za ruku kako bi ih odvojio od mladica, ali je i on ostao vezan uz njih. Pozvao je u pomoc crkvenjaka i dva seljaka koji su tuda prolazili. Umjesto da oslobode zupnika i oni su ostali vezani uz neobicnu druzinu. Tako su stigli do grada. U gradu je zivio kralj koji je imao zalosnu kcer. Kralj je ruku svoje kceri obecao onome tko je uspije nasmijati. Kralj i njegova kci bili su u setnji kada su ugledali Zvrkana i njegovu pratnju. Kralj se nasmijao takvome prizoru, a nasmijala se i njegova kci. Od svih je najsretniji bio Zvrkan, jer ce kraljevna postati njegovom zenom. Kralj nije htio Zvrkanu dati kcer za zenu, jer je Zvrkan bio siromasan. Kako bi sprijecio vjencanje, smislio je za Zvrkana zadatke koje ovaj nece modi izvrsiti. Mladic je najprije trebao pronaci covjeka koji ce do noci ispiti svo vino iz kraljevog podruma. Zvrkan se sjetio covjeculjka iz sume, pa je posao po njega. Taj je zadatak bio obavljen, tako da je kralj zatrazio od Zvrkana da pronade covjeka koji ce pojesti brdo kruha. U izvrsenju ovoga zadatka Zvrkanu je opet pomogao covjeculjak. Kao treci zadatak kralj je rekao Zvrkanu neka nacini brod koji moze ici i po vodi i po zemlji. Mladicu je i ovaj put pomogao isti covjeculjak. Kralj je dobio brod kakav je trazio. Na kraju je kralj morao pristati na vjencanje svoje kceri i Zvrkana, zbog cega je kraljevna opet postala vesela.
Opis likova :
Zvrkan: je glavni lik bajke. Na pocetku saznajemo kako je Zvrkanov otac bio sklon sali i lakrdiji, pa je tako i sinu nadjenuo luckasto ime. Velikodušan, plemenit, dobar, snalažljiv.
Kralj: brizan otac koji tuguje zbog zalosti svoje kceri. Spreman ju je dati za zenu onome tko je uspije nasmijati i razveseliti.
Čovječuljak: ima dobro srce pa svoju zahvalnost pokazuje prema Zvrkanu tako što mu pomaže u teškćama.
0 piscu:
Jacob Grimm (17854863) bio je filolog i lingvist, a njegov brat Wilhelm (1786'-1859) germanist. Bavili su se filologijom i lingvistikom. Jacob je objavio njemacku gramatiku, a zajedno s bratom tiskao je i njemacki rjecnik. Slavu su stekli skupljajuci njemacke djecje i narodne bajke. Skupljene bajke zajednicki su obradivali, ali je zavrsnu jezicnu i stilsku verziju bajkama davao Wilhelm. U njihovim bajkama nema toliko grubosti, kao npr. u Perraultovim, nema prevelikog moraliziranja, vec su to vesele i vedre price koje obiluju poznavanjem zivota i narodnom mudroscu. Sama su braca tvrdila kako nisu mijenjali sadrzaj skupljenih bajki i prica,vec su ih samo dotjerivali. Tako su njihove bajke na granici izmedu ciste narodne i umjetnicke bajke. Za njima ce rado posegnuti djeca, ali i odrasli citatelji.

Dolce Gabbana

  • Newbie
  • *
Odg: Zlatna Guska : Grim, Jakov i Wilhelm
« Odgovor #1 poslato: Jun 23, 2013, 08:57:51 posle podne »
Ovo mi je bas trebalo :)