Autor Tema: Matovilka-zlatokosa lektira za 2-razred  (Pročitano 2350 puta)

Dragonfly

  • Global Moderator
  • Sr. Member
  • *****
Matovilka-zlatokosa lektira za 2-razred
« poslato: April 08, 2013, 01:57:10 pre podne »
MATOVILKA : pisac: Charles Perrault (Braća Grimm)
Kratak sadržaj:
Jednom davno teko što je zima prošla, ugledala žena kroz prozor kako kod susjede u dvorištu raste matovilac. Nagovori muža da joj ubere malo jer je bila bolesna. Dok je muž brao matovilac ugleda ga vještica čiji je matovilac bio. Ona mu reče da može ubrati koliko hoće, ali da kad im se rodi dijete daga njoj moraju dati. Tako je i bilo, muž i žena dobili su djevojčicu koju su predali vještici . Ona joj je dala ime Matovilka. Djevojčica je izrasla u prekrasnu djevojku duge plave kose pa ju je vještica po prelijepoj zlatnoj kosi nazvala Zlatokosa. Kako je bila porasla, vještica u strahu da je ne napusti sakrije je u jednu kulu u šumi. Kula nije imala ni
prozora ni vrata, jedino vidikovac na vrhu. Svaki dan vještica bi dolazila posjetiti Zlatokosi viknula bi joj: “Matovilko, ustaj ne čekaj, spusti kose da me gore nose”. Jednog dana, mladi kraljević koji prolazio u blizini čuo je prekrasan pjev kako dolazi iz kule. Nije vidi tko to pjeva, samo je čuo glas i odmah se zaljubio. Ostao je u blizini kule nekoliko dan slušajući pjevanje lijepe zlatokose, i jedan dan ugleda vješticu kako se penje po kosi na kulu. Slijedeći je dan i on učini isto pozva Zlatokosu pa mu ona spustila kosu. Popevši se do nje odmah se zaljubi u nju, ali na nesreću vidjela ih je vještica. Kada je mladi kraljević otišao, pozvala je Zlatokosu, popela se gore, odrezala joj je kosu i protjerala je s kule u pustinju. Sutra dan kraljević je opt došao do kule kako bi se popeo do zlatokose, ali umjesto zlatokose vještica mu je spustila kosu, a kad se popeo, ona ga baci s kule. On je pao na trnje i oslijepio. Kad se kraljević osvjesto, pozva svog konja i krenuo je u potragu za Zlatokosom. Nakon duge potrage napokon je našao zlatokosu u pustinji, odmah su se poljubili, od poljupca njemu se vratio vid. Zatim ju je kraljević odveo u svoj dvorac gdje su se oženili a ona mu je rodila dvoje krasne djece i živjeli su sretno do kraja života.
Vrsta djela: bajka
Vrijeme radnje: Nekad davno u rano proljeće
Mjesto radnje: Kula, Pustinja
Likovi: Matovilka, Vještica, Kraljević
Bilješka o piscu:
Charles Perrault bio je francuski pisac rođen 1628. godine, a umro 1703.
Neka od njegovih najpoznatijih djela su: Pepeljuga, Mačak u čizmama i druge. Kasnije su neke njegove bajke prepričali i obradili braća Grimm.