Autor Tema: "GRADINAR" RABINRANAT TAGORE  (Pročitano 3530 puta)

Blekendeker

  • Global Moderator
  • Jr. Member
  • *****
"GRADINAR" RABINRANAT TAGORE
« poslato: Jun 23, 2013, 07:16:32 posle podne »
"GRADINAR"
RABINRANAT TAGORE

O PISCU

R.Tagore je veliki bengalski pjesnik,rodjen u Kalkuti 1861 god.Bio je sedmo djete,najmladji sin.Zagledan u zivot kao veliku senzaciju,R.Tagore se odusevljavao prirodom,njenim detaljima i taj svoj zanos poceo da pretace u pjesme jos u 8 godini.Sa 17 godina otac ga salje u London da studira prava,ali on se opredjeljuje za knjizevnost.U Londonu cita velike engleske pjesme i objavljuje 2 zbirke pjesama:"Vecernje pjesme" i "Jutarnje pjesme".U narednoj deceniji objavljuje mnogobrojna djela medju kojima je najvazniji "Gradinar".

     Kasnije u trenucima kad gubi zenu i djecu,Tagore objavljuje "Polumjesec" i "Gitandzale",iizbor iz svojih religioznih pjevanja,knjiga koja 1912 god. prevedena na engleski jezik i za koju ce 1913 god. dobiti Nobelovu nagradu.Umro je 1914 god. ostavivsi iza sebe djela :"Brodolom","Dom i svjet","Kralj mracne sobe" i "Zrtva"

    Tagore je stvarao pod uticajem velikih indijskih tvorevina kao sto su "Mahabharata" i "Ramajana".Izvor pjesnistva i svake poezije video je u bozanskom nadahnucu.Inace,svoje shvatanje pjesnika i njegove uloge u svjetu,jasno je izrazio u zbirci "Gradinar".

    Poruka Tagorine pjesme ja jasna:pjesnikov poziv je da otkriva ljudima oko sebe tajne zivota,da izrazava ono sto bi oni htjeli a ne mogu da kazu.Vrata pjesnikovog doma otvorena su za sve ljude.Kao pjesnik,on bi htio da na svjetlo dana sve sto je palo u zaborav i traje u tami,i da sve sto traje u anonimnosti nadje svoje mjesto u pjesmi.Njegovo uvjerenje jeste u saznanju da je zadatak pjesnika da dokuci tajne staze covjekovog trajanja.


KRITIKA

Ljubav je glavna tema Tagorove lirike:ljubav prema zeni,prema djeci,prema otadzbini,prema prirodi,prema zivotu uopste.U tome su sve njegove misli i emocije.

 Zena,naravno,-kao najljepse i najposrednije olicenje zivota-ima pocasno mjesto.Ona je pola zena,a pola san.U njenom smjehu je muzika izvora zivota.Draga je kad govori, kad cuti,kad moli,kad zapovjeda,kad trazi i kad odbija,kad je sigurna i kad se plasi,kad zvekece grivnama i kad tiho utkiva nebesko plavetnilo slova imena.

Covek je svuda trazi i svuda nalazi.toliko mu je potrebna da mu se cini da ju je vidjao u ranijim snovima ili da je bila njegova u ranijem zivotu.Vreba je kod kuce,na polju,na rjeci,danju i nocu.Ona obitava u njegovim beskonacnim,besmrtnim usamljenim snovima.Ona je stalna gosca u dubinama njegovog pogleda.Njena stopala su ruzicasta od njegovog ognja iz srca.Njegovo srce nalazi nebo u njenim ocima..Ona je bescjeno blago ovog svjeta.Radi nje pjesnici pjevaju,slikari slikaju,more daje biser,majdani zlatovrtovi cvjece-da je ucine dragocjenijom.Njenim drazima su potcinjen i covjek i vanljudska priroda.

Ljudsko srce je cudnovato.I ljubav mada NAM JE BLISKA,NE MOZEMO JE NIKAD POTPUNO SPOZNATI .Ono sto ona kaze u cutanju ili pjevanju ne moze se prevesti.Njeno nastajanje,trajanje i ponovno nestajanje ne moze se prevesti.Ima vrjeme kad covjek iz stidljivosti ne prilazi zeni,i ima vrjeme kad joj stalno dolazi i dosadjuje-u svemu tome ima drazesne i bolne igre,svjesne i nesvjesne-igre u kojima najvecu dominaciju drzi zena svojim prefinjenim postupcima i osjecanjima.Ponekad ,ljubav je prosta kao pjesma-ruke se obavijaju,oci se upijaju...Ali samo ponekad.Kod Tagore nema naglih erotskih izliva kao kod starih indijskih pjesnika.U tom pogledu on se odlikuje rjetkom finocom i mjerom ukusa.Ne skrivajuci cari zenskog tjela i zudnju za njima ,on ne svodi ljubav na uzivanje u ovim carima.To nije ni cilj ni svrha ljubavi.Ali u tome je i tragedija ljubavi izmedju covjeka i zene. Na kraju kad se sve svede,Tagore nas uci bezmjernoj ljubavi i saradnji sa drugim bicima,jer covjek moze samo tako opstati i srecno zivjeti.Mozda kad bi svi slijedili njegovu filozofiju,ovaj bi svjet izgledao sretnije.Tagora je bio veliki borac za ljudska prava,i svim ljudima sirom svjeta,koji su bili zeljni ljubavi i paznje,pokusao je makar malim djelom da im pruzi svu tu trazenu ljubav koju je imao i za sebe i za druge.