Autor Tema: Nacizam  (Pročitano 1640 puta)

Marnjavur

  • Global Moderator
  • Jr. Member
  • *****
Nacizam
« poslato: Jun 18, 2013, 10:54:15 posle podne »
Nacizam 
 
Vanjska politička i gospodarski problemi u Njemačkoj pogodovalo je jačanju Nacionalsocialističke stranke njemačke (nacistička stranka).Program stranke napisao je tada ne baš poznati politicar Adolf Hitler.
U januaru 1933  Hindenburg je imenovao Hitlera za kancelara.
Godinu dana kasnije Hindenburg umire.
Time Hitler iskorištava priliku i preuzima svu vlast i postaje vođa (Führer) Njemačke. Dolaskom na vlast Hitler je, između ostalog, ukinio sindikate i zamijenio ih Njemačkom radničkom frontom te zabranio sve političke stranke osim svoje  vlastite. Gospodarstvo, mediji i sva kulturna zbivanja potpala su pod nacističku kontrolu čineći tako život običnog čovjeka ovisan o njegovoj lojalnosti novoj vlasti. Tisuće antinacista odvođeni su u konc-logore. Oslanjajući se na svoju tajnu policiju Gestapo,Hitler je utamničio svoje političke protivnike, a mnogi Nijemci poduprli su ga s mnogo entuzijazma. Optužujući crkvene vlasti za mito, korupciju i nemoral uspostavio je vlastite brutalne moralne vrijednosti. Ukinuo je koncept ljudske jednakosti tvrdeći kako su Arijevci superiornija rasa.Zapocelo je razdoblje nacističke diktature  s brutalnim terorom gestapovskim mučilištima i konectracionim logorima.Svaka moguca opozicijska stranka  je bila brutalno smaknuta.
Godine 1942. okupio je skupinu časnika Reicha kako bi kreirao tzv. konačno rješenje židovskog problema. Rezultat toga bila je gradnja konc-logore u kojima je kasnije ubijeno 6 milijuna Židova i protivnika nacističkog režima.
Najgori logori su bili Auschwitz još zvan kao i logor uništenja u njemu je ubijenon oko 600 tisuća ljudi.
Bergen-belsen logor-u njemu je stradalo oko 80 tisuća logoraša među i kojima i mlada Ana Frank
Samo nekoliko dana prije oslobođenja.
Logor Buchenvald-u njemu je bilo zatočeno 240 tisuća ljudi,logor je poznat po medicinskim
 eksperimentiranjima na ljudima.
Chelmno-Logor uništenja samo za židove i cigane.Ubijeno 250 tisuca ljudi.
Majdan-U plinskoj komori ubijeno 4 milijuna ljudi.I 180 tisuca ljudi zlostavljano i umrlo od bolesti.

Za života Hitler je tvrdio da je njegova zadaća osloboditi Njemačku od zločinaca iz studenoga 1918., Versajske sramote, cijelog omraženog Weimarskog sustava, nezaposlenosti i Židova. Pored toga tvrdio je će on završiti djelo koje je Isus započeo, te da je on alat Božji.