Autor Tema: Asteci  (Pročitano 2127 puta)

Sanja Srdic

  • Global Moderator
  • Full Member
  • *****
Asteci
« poslato: Januar 22, 2014, 07:13:14 posle podne »
Staro nomadsko pleme Asteka naselilo se na prostoru današnjeg Meksika (srednja Amerika) tokom 13. veka. U stvaranju svoje imperije actečki ratnici su pokorili mnoga susedna plemena. U periodu od 200 godina imali su pod svojom vlašću veoma široko područje, izgradivši svoju imperiju, nametnuvši kulturu i osobene odlike. Gradili su velike gradove i vajali izuzetno lepe skulpture. Astečka imperija je velikim delom uništena 1521. godine kada su španski osvajači došli do Meksika.
Tenohtitlan je bio glavni grad actečke imperije. Na vrhuncu njene moći ovaj grad je imao površinu od oko 25 kvadratnih kilometara i oko 350 000 stanovnika. Stanovnici su bili zemljoradnici, ribari, trgovci, zanatlije, sveštenici i činovnici. Astečki vladar se nazivao tlatoani i biran je prema mudrosti, hrabrosti i "plavoj krvi", odnosno pripadnosti porodici vladara. On je imao rang između boga i kralja i igrao je važnu ulogu u religioznim ceremonijama. U centru Tenohtitlana nalazio se Veliki Hram - ogromna zaravnjena piramida na čijem vrhu su se nalazila dva hrama - hram boga Sunca i hram boga kiše.

Astečka religija i verovanja
Asteci su verovali da Sunce umire svake večeri i da mu je potrebna čovekova krv da bi se ponovo rodilo sledećeg jutra. Astečki sveštenici su žrtvovali odabrane ljude vadeći im srce u religioznom ritualu. Odabrane žrtve su najvećim delom bili zarobljenici susednih plemena koje su actečki ratnici dovodili nakon brojnih osvajačkih pohoda.
Prikaz verskog žrtvovanja kod starih Asteka