Autor Tema: Tastatura  (Pročitano 3288 puta)

Horatio Caine

  • Global Moderator
  • Full Member
  • *****
Tastatura
« poslato: Novembar 13, 2013, 04:33:04 posle podne »
Tastatura je jedan od najvažnijih ulaznih uređaja-pomoću nje korisnik prenosi različite vrste informacija računaru.
U zavisnosti od proizvođača,namene i operativnog sistema postoji mnogo različitih varijanti tastatura. Bez obzira na različitost svima je zajedničko da poseduju određeni skup tastera koji uvek imaju istu veličinu i oblik, a položaj na tastaturi im je skoro identičan. Većina tastatura ima između 80 i 110 tastera, od kojih su uvek prisutni alfanumerički, numerički , funkcijski i kontrolni tasteri. Alfanumerički deo tastature je isti kao kod nekadašnjih pisaćih mašina, numerički deo je dodat jer se tastature koriste za unos velikog broja brojčanih podataka naročito u poslovnom okruženju,a funkcijski i kontrolni tasteri su dodati da bi se lakše pristupalo operativnom sistemu i aplikacijama računara. U zavisnosti od podešavanja unutar OS-a i aplikacija, funkcijski tasteri mogu imati različite uloge koje omogućavaju brže obavljanje specifičnih zadataka. Kontrolni tasteri u saradnji sa OS-om služe za pomeranje kursora po ekranu i za kontrolu ekrana. Postoje i tasteri koji su specifični za OS za koji su tastature namenjene (npr. Windows tastature imaju Windows taster koji pokreće Start meni, i taster koji služi umesto desnog klika na desktop; sličnu  kombinaciju tastera imaju i Apple i Linux tastature).

Prenos podataka od tastature do racunara
Žične tastature obično prenose podatke pomoću PS/2 ili USB konektora. Laptopovi imaju svoje interne konektore do matične ploče.Bez obzira na to koju konekciju imaju sa računarom, ovi konektori moraju imati mogućnost prenosa napajanja i podataka.  Bežične tastature se povezuju sa računarom pomoću IR (infrared), RF (Radio Frequency) ili Bluetooth konektora. IR i RF rade na istom principu kao daljinski upravljači, s tim što je za IR potrebno polje optičke vidljivosti dok za RF nije. Bez obzira koju tehniku prenosa bežične tastature koriste, one moraju imati prijemnik (receiver),ugrađen ili priključen na USB konektor, da bi komunicirale sa računarom. Kako ne poseduju fizičku konekciju sa računarom bežične tastature moraju raditi na baterije. Bez obzira na vrstu povezane tastature, računar poseduje kontroler tastature koji neprestano prati signale koji dolaze od tastature-on se stara o obradi  zahteva  za prekid koje tastatura postavlja i prenosu podataka do dela operativnog sistema zaduženog za tastaturu. Kada OS prihvati podatak, on će proveriti da li taj podatak pripada grupi sistemskih komandi (npr. sistemska komanda je Ctrl+Alt+Del, koja vrši restart sistema). Ako je podatak sistemska komanda OS će je izvršiti, a ako nije taj podatak će proslediti trenutno aktivnom aplikativnom programu. Aplikativni program će najpre proveriti da li taj podatak pripada grupi komandi (npr. Alt+f otvara File meni). Ako je podatak komanda aplikacija će je izvršiti, a ako nije pristigli podatak će posmatrati kao sadržaj koji treba na pogodan način obraditi.

Unutrasnjost tastature
Sastoji se od:

 1.) mikroprocesora i logičkih kola koja dovode i odvode informacije do i od njega

2.) matrice provodnika koja se nalazi neposredno ispod tastera 

3.) ROM memorije koja čuva informacije o prisutnim tasterima na tastaturi

Matrica provodnika je skup vertikalno i horizontalno postavljenih provodnika koji se međusobno ne dodiruju. Tek kada se pritisne taster dolazi do spoja između gornjeg i donjeg provodnika što izaziva proticanje male količine struje kroz te provodnike. Mikroprocesor tastature detektuje da je taster pritisnut i na osnovu toga traži u ROM memoriji kod tog tastera. Kada dobije kod mikroprocesor najpre proverava da li je to neki od kontrolnih taster Ctrl ili Alt ili kombinacija Ctrl+Alt. Ako jeste onda će sačekati pritisak još jednog tastera pre nego što prenese podatke računaru, a ako nije započeće prenos podataka prema računaru tako što će najpre da generiše zahtev za prenos,pa kad računar pošalje odobrenje započeće slanje podatka. Sami podaci koji se šalju računaru ne zavise od jezika koji koristimo već isključivo od onoga što je kodovano unutar ROM memorije-prebacivanje na neki drugi jezik zavisi isključivo od operativnog sistema računara i on je zadužen za konverziju podataka.