Autor Tema: Stampaci  (Pročitano 4858 puta)

Horatio Caine

  • Global Moderator
  • Full Member
  • *****
Stampaci
« poslato: Decembar 26, 2013, 10:11:48 posle podne »
INKJET ŠTAMPAČI

Испуштају веома мале капљице мастила на папир и тиме штампају документ. Тачке на папиру су веома мале (50-60 μm, што је мање од људске власи (70 μm)) и веома су прецизно постављене (са резолуцијом и до 1440 x720 dpi).  Mогу имати различите боје, које могу стварати слике попут фотографија.

Унутрашњост INKJET штампача:

1. Глава штампача: садржи низ тачкица које служе за распрскавање капљица мастила на папир.

2. Кертриџи: постављају се на главу штампача у зависности од произвођача и модела штампача. Кертриџи могу бити различити: посебно црни и у боји, у једном кертриџу- црни + 3 боје, све боје у посебним кертриџима. Неки кертриџи могу садржати и главу штампача.

3. Степ мотор главе штампача: помера главу штампача са кертриџима на места која треба одштампати на папиру. Неки принтери имају још један степ мотор који одводи („паркира“) главу штампача на одређено место када штампање није у току. Када нема овог додатка, степ мотор који помера главу штампача ради и паркирање што овај мотор додатно оптерећује и чини непрецизним после одређеног времена. Глава штампача је са овим мотором повезана помоћу појаса. Поред овог постоји и стабилизатор покрета који омогућава овом мотору прецизне и контролисане покрете.

4. Механизам за повлачење папира при штампању: већина INKJET штампача има касету у коју се поставља папир. Поред тога постоје и посебни лењири који дохватају папир и повлаче га под одговарајућим углом. Ролери затим повлаче папир до штампајуће главе, а онда у корацима за сваки ред који се штампа. Овим ролерима управља степ мотор који обезбеђује континуално штампање документа.

5. Напајање: може бити екстерно, али код новијих штампача је интерно. Обезбеђује правилан рад свих делова штампача.

6. Контролер: управља механичким покретима штампача, као и комуникацијом са рачунаром и правилним тумачењем добијених података.

7. Порт: LPT паралелни порт се све више замењује USB портом. Код неких умрежених штампача користи се SCSI.

Процес штампања:

1. Апликација рачунара помоћу које покрећемо штампање шаље податке ка драјверу штампача.

2. Драјвер преводи податке у формат који штампач може да разуме (bitmap) и проверава да ли је штампач прикључен и спреман за штампу.

3. Драјвер шаље податке до штампача преко порта (паралелног, USB,…).

4. Штампач прихвата податке и меморише одређену количину у баферима (од 512 KB do 16 MB). Бафери су корисни, јер омогућавају рачунару да брзо заврши пренос података. Велики бафери могу да чувају податке за сложене документе или неколико основних документа.
5. Ако се штампач није користио неко време, пре почетка штампања извршиће се кратак циклус чишћења главе штампача да би се скинуле накупљене честице прашине са главе штампача.

6. Контролер активира степ мотор који помоћу лењира и ролера помера папир до главе штампача. Ако нема папира, контролер ће упалити лампицу „Out of paper“ и послаће сигнал рачунару да је паузирано штампање.

7. Када је папир постављен на почетак стране, степ мотор користи појас који покреће главу штампача по папиру. Мотор се зауставља у малим деловима секунде сваки пут када глава штампача треба да пренесе мале количине мастила на папир. Затим се помера за још један мали корак даље. Ово заустављање се дешава веома брзо па се чини да је ово континуално штампање.

8. Више тачака се истовремено штампају (при сваком заустављању). За сваку тачку се преноси иста количина мастила.

9. На крају сваког реда, у зависности од модела штампача, глава штампача се враћа на почетак новог реда или што се дешава у већини случајева започиње се штампа следећег реда уназад.

10. Процес се наставља док се страна не одштампа у целини. Време потребно да се страна одштампа може варирати у зависности од модела штампача, комплексности штампе и величине слика на папиру.(Нпр. штампач може бити у могућности да одштампа 16 PPM (pages per minute) док му за страну са сликом у пуном колору треба и до неколико мунута)

11. Када се штампа заврши, глава штампача се паркира. Степ мотор који покреће ролере убрзава их да би папир био избачен на излаз из штампача. Већина штампача користи мастило које се веома брзо суши тако да се папир може одмах извадити без потребе да се остави на сушењу.

Квалитет штампе:

Папир који се користи за штампу јако утиче на квалитет штампе. Стандардни папир за копирање се углавном користи, али не обезбеђује тако јасну слику као папир намењен INKJET штампачима, који је много сјајнији од обичног. Абсорпција боје на папиру је такође битна за квалитет слике. Ако папир сувише абсорбује боју, она ће се разлити, односно покриће већу површину у односу на ону коју штампач очекује. Тако ће слика на папиру бити размазана, што ће бити поготово уочљиво на ивицама слике. Високо квалитетан INKJET папир је премазан танким слојем воска који задржава мастило на површини папира чиме се спречава абсорбција. Ниска абсорбција повећава резолуцију штампача. (Нпр. резолуција са основним папиром од 720 x 720 dpi, на високо квалитетном папиру може достићи 1440 x 720 dpi). Разлог за ово је тај што код обичног папира штампач мора оставити могућност да папир абсорбује мастило, па не може да се помера у минималним корацима.

Пуњење кертриџа:

Због цене и брзине трошења кертриџа, најекономичније је допуњавати боју у кертриџима. При овоме је потребно проверити да ли допуна одговара моделу. Ако се користи погрешан тип допуне може доћи до лоше штампе, али и до оштећења самог штампача. Такође погрешно допуњен кертриџ може изазвати оштећења главе штампача и уништење кертриџа. Кертриџи који у себи садрже и главу штампача не могу се допунити више од 2-3- пута, јер то може оштетити чак и сам штампач.

LASERSKI ŠTAMPAČI

Принцип рада:

Раде на принципу статичког електрицитета, односно на принципу привлачења различито наелектрисаних објеката.

Основна компонента ласерског штампача је фотоосетљиви цилиндар. Он је направљен од фотопроводљивог материјала, којем се може променити наелектрисање појединих тачака ударом фотона (осветљавањем). Помоћу ласера цилиндар се најпре позитивно наелектрише помоћу жице кроз коју тече струја. Цилиндар се окреће и поједини редови на омоту цилиндра долазе под директан удар ласерског зрака. Делови реда које ласерски зрак уз помоћ огледала осветли мењају наелектрисање од позитивног у негативно. Овим путем ласер „црта“ шему слова, односно слика које треба да одштампа. Даљим обртањем цилиндра овако исцртан ред долази до тонера који садржи мастило у праху. Наелектрисане тачке у реду привлаче позитивно наелектрисане честице мастила и тако привремено лепе мастило за цилиндар. Цилиндар даље пролази изнад папира, који је претходно помоћу ролера негативно наелектрисан. Папир има јаче негативно наелектрисање од негативног наелектрисања на цилиндру па преузима ситне честице мастила. Како се папир креће истом брзином као цилиндар, он преузима тачно слику која се ствара на цилиндру. Да се папир не би приљубио уз цилиндар након преузимања мастила постоји лампа која неутралише наелектрисање на цилиндру и тиме брише слику на цилиндру. Папир се затим повлачи до грејача, односно пара загрејаних ролера, који загревају мастило у праху и практично га лепе за папир. Одатле папир иде на излаз штампача. Мастило се не лепи за грејаче јер су направљени од тефлона.

Контролер (контролна електроника):

    -Пре него што ласерски штампач покрене штампање документа мора примити податке од рачунара и те податке мора пребацити у облик који омогућава постављање слике документа на папир. Овај посао ради контролна електроника. Први задатак јој је да обезбеди комуникацију са рачунаром (преко паралелног порта (LPT) или преко USB-а).
    -На почетку штампања ласерски штампач и рачунар договарају принцип размене података. Контролер стартује и зауставља периодично рачунар да би могао да обради податке које добија.
    -Да би штампач могао да комуницира са рачунаром, односно да би могао правилно да тумачи податке које му шаље рачунар он мора да користи неки од специјално дизајнираних програмских језика за штампаче (HP – PCL = Printer Command Language; Adobe – Postcript). Ови језици омогућавају штампачу тумачење векторске слике документа који се штампа за разлику од старијих штампача који су примали податке у виду низа тачака (bitmap). Они имају могућност анализе комплексних слика и претварање тих слика у bitmap слике. Због постојања ових језика рачунар не мора да претвара слику у bitmap већ је шаље штампачу у оригиналном облику.
    -Када контролер изврши претварање bitmap, RIP (Raster image processor) преузима податке и групише их у низове тачака који одговарају редовима на папиру. Затим ове податке шаље ласеру. Контролер може да подржи штампање документа у вишекорисничком окружењу. За то поседује сопствену меморију у коју смешта раличите документе, што омогућава штампање докумената више корисника.

Ласер:

Систем који омогућава ласерском зраку да пренесе слику документа на цилиндар састоји се од: ласера, покретног огледала и низа сочива. Ласер прима податке од контролера и тамо где треба да буде тачка на папиру емитује светлосни импулс, а тамо где остаје бело не емитује. Да ласер не би емитовао импулсе стално у једну тачку, покретно огледало усмерава зрак ка одговарајућим тачкама на цилиндру кроз низ сочива. Низ сочива компензује разлику у удаљености тачака од ласера.

Након сваког исписаног реда штампач помера цилиндар да би ласер могао да испише следећи ред. Резолуција штампача зависи од прецизности ласерског система и степ мотора који помера цилиндар, односно папир.

Тонери:

У тонерима за ласерске штампаче налази се мастило у праху које је направљено од мешавине пигмената одговарајуће боје и пластике. Ово омогућава мастилу да се истопи када се загрева, али и да се боље прилепи за различите квалитете папира што значи да се текст, односно слика неће лако размазати или избледети.

Ласерски штампачи у боји раде на истом принципу као и црно-бели, разлика је у томе што они исти процес штампања понављају 4 пута, по један пролаз за све четири боје cyan (плава – на знаковима), magnetna (црвена), yellow (жута) и black (црна). Комбинацијом ове четири боје може се добити цео спектар бојa.