Autor Tema: Procesor  (Pročitano 2764 puta)

Horatio Caine

  • Global Moderator
  • Full Member
  • *****
Procesor
« poslato: Novembar 15, 2013, 03:25:56 posle podne »
Danas ćemo saznati nešto više o procesoru, mozgu računara. Prvo, da se upoznamo:
Sa ovolikim brojem pipaka, više liči na nekog pauka, a ne mozak, zar ne? Srce ovog procesora je mala poluprovodna pločica napravljena od materijala koji se zove silicijum. Nju sačinjava veliki broj tranzistora (nekoliko miliona!) Naučnici pokušavaju da naprave sve manje tranzistore, kako bi ih stalo što više na pločicu iste veličine. Povećanjem broja tranzistora u srcu procesora, povećava se i njegova brzina rada. Da bi se ostvarila što brža komunikacija sa ostalim delovima računara, napravljeni su pipci koje vidite i koji su u vezi sa pločicom silicijuma (srcem procesora). Što je broj pipaka veći, to procesor lakše može da komunicira sa većim brojem delova računara odjednom. Današnji najmoćniji i najbrži računari imaju veliki broj tranzistora i pipaka na svojim procesorima.
Ali, kako to sve radi? Da bi Vam objasnili, upoznaćemo jednog dečaka koji se zove Milan. Milanu su roditelji kupili računar. On, osim što voli da crta i igra igre na računaru, voli da piše bajke, jer želi da postane pisac kada poraste. Da vidimo kako se, kada Milan nešto otkuca na tastaturi, ta slova pojave na monitoru:

* prvo, Milan pritisne neki taster na kojem je ispisano slovo, recimo A
* tastatura pošalje signal procesoru (mozgu računara) da je pritisnuto slovo A, koji procesor primi i počne da obrađuje
posle obrade signala, procesor pošalje drugi signal delu računara koji služi za crtanje (grafički procesor). Grafički procesor, zatim, pošalje monitoru signal da iscrta slovo A
na monitoru se iscrta slovo A
i tako svaki put kada Milan pritisne neki taster da bi nešto napisao.
Procesor ne služi samo da bi napisao ono što Milan otkuca, već tokom rada može da rešava veoma teške zadatke, da računa sa velikim brojevima i da obrađuje ogroman broj podataka. Danas je skoro nezamislivo da se mnogi poslovi obavljaju bez korišćenja računara i njegovog mozga - procesora. Računari su u upotrebi u mnogim oblastima naših života: u našim domovima, poslovanju, industriji i pomažu nam da određeni zadatak uradimo brže, bolje i lakše.

Izvor: Morate se registrovati da bi ste mogli da vidite link. Registrujte se ili Ulogujte se