Autor Tema: Mis (sa kuglicom)  (Pročitano 1746 puta)

Horatio Caine

  • Global Moderator
  • Full Member
  • *****
Mis (sa kuglicom)
« poslato: Novembar 04, 2013, 04:10:31 posle podne »
Kada nam neko pomene reč "miš", mnogi od nas zamisle slatko malo stvorenje, slično ovom na slici dole:
Međutim, danas ćemo saznati nešto više o potpuno drugačijem mišu od ovog na slici. Reč je o računarskom mišu koji se svakodnevno koristi i koji nam u mnogome olakšava korišćenje računara. Saznaćemo i nešto više o načinu njegovog funkcionisanja. Ali, prvo, da vidimo kako računarski miš izgleda:
Hmmm, mnogi će primetiti da su i ovi primerci prilično slatki. :)  Oblog je oblika, ima dva tastera i jedan točkić između njih. Zbog svog oblog izgleda i dugačkog kabla za povezivanje sa računarom koji podseća na rep, izumitelji ove veoma funkcionalne spravice su uređaj nazvali "miš" pošto ih je potsećao na pravog miša kojeg smo imali priliku da vidimo na početku.
Iako je računarski miš zamišljen još 60 - ih godina prošlog veka, prvi primerci za širu upotrebu su se pojavili zajedno sa Apple Macintosh (Mekintoš) računarima tek 1984. godine i od tada su postali nezamenljiv deo svakog računara na svetu. Danas je nezamislivo da se računar koristi bez ove korisne spravice, a razlog velikog uspeha miša je njegova prirodna konstrukcija i lakoća korišćenja: dovoljno je da spustite šaku na miša, pomerite ga u jednu stranu i strelica na ekranu će pratiti pokrete Vaše ruke. Zatim klik sa jednim od tastera miša i to je to: već ste otvorili neki prozor, startovali program ili počeli da slušate svoju najomiljeniju muziku! Zvuči kao da se u njemu dešava prava magija, ali način funkcionisanja miša je zaista prost:

Ako okrenete miša naopako, primetićete da se na njegovom donjem delu nalazi mala kuglica:
Uloga ove male kuglice je da pri pomeranju miša ostvaruje kontakt sa površinom na kojoj se miš nalazi. Pomeranjem miša okreće se i kuglica, a elektronika koja se nalazi unutar kućišta miša (mali elektronski čip i nekoliko senzora za pokrete) se brine o tome da se pokreti Vaše ruke pretvaraju u signale koje računar može da razume.
Da bi vam bolje objasnili, otvorili smo miša (nemojte ovo raditi kod kuće) i zavirili u njegovu unutrašnjost:
Sada možemo mnogo bolje da vidimo (koristićemo boje da bi bolje razaznali delove): u sredini možete primetiti kuglicu (žute boje) koja je u kontaktu (dodiruje ih) sa dva valjka napred i sa strane (crvene boje). Ovi valjci su veoma važni, jer kada pomeramo miša, okreće se kuglica koja okreće jedan ili oba valjka. Specijalne diode (to su senzori obojeni roze bojom) osetljive su na pokret i mogu da detektuju kada se jedan od ova dva ili oba valjka obrću. Ukoliko dođe do obrtanja valjaka, senzori će proizvesti električni impuls i poslati ga čipu (zelene boje), koje će čip zatim pretvoriti u računaru razumljiv signal. Kada se impulsi pretvore u računaru razumljiv signal, čip ga pošalje računaru preko dugačkog kabla koji liči na rep pravog, živog miša. Kada signal stigne u računar, on se dodatno obradi u centralnom procesoru računara koji zatim izda naredbu grafičkom podprocesoru da pomeri strelicu na ekranu u istom smeru kao što smo i mi pomerili miša. I tako svaki put kada pomerite miša. Kada ste pomerili stelicu na željeni deo ekrana, možete aktivirati neku opciju unutar programa koji koristite, koristeći jedan od dva namenska tastera, koje miš takođe poseduje. Oni se nalaze na prednjem delu miša i mnogi ih nazivaju "levi taster" i "desni taster" miša (obojeni plavom bojom), ali ste Vi to već znali, zar ne? :)

Nadamo se da Vam je sada jasnija veoma važna uloga računarkog miša i način njegovog funkcionisanja.

Izvor: Morate se registrovati da bi ste mogli da vidite link. Registrujte se ili Ulogujte se