Autor Tema: Основни појмови о броузерима  (Pročitano 4154 puta)

Dragonfly

  • Global Moderator
  • Sr. Member
  • *****
Основни појмови о броузерима
« poslato: Jun 26, 2013, 09:49:08 posle podne »
Основни појмови

Браузер (web browser, Internet browser) (користи се и термин броузер) је програм који кориснику омогућује прегледање, учитавање веб страница и мултимедијалних садржаја везаних уз њих. Из једног од њих тренутно читате овај текст.

Најпопуларнији броузери данас су:

    Фајерфокс - бесплатан броузер отвореног кода
    Мозила - именом Мозила данас називамо спој Фајерфокса и Тандерберда
    Opera - бесплатан браузер затвореног кода компаније Опера
    Интернет Експлорер - бесплатан браузер затвореног кода компаније Мајкрософт
    Сафари - Еплов бесплатни браузер
    Гугл хром (Google Chrome) - Гуглов бесплатни браузер, пројектован са идејом да искористи све могућности Гуглових услуга и тренутно у јавној бета верзији само за породицу оперативног система Виндоуз. У плану је и верзија за Линукс
    Навигатор - браузер фирме Нетскејп.

Сви наведени су графички програми (тј. осим текста могу приказивати и визуелне садржаје). Осим графичких постоје и текстуални броузери који могу приказивати само текст (нпр. "links" и "lynx") и специјализовани говорни броузери какве могу користити слепе особе.
Историја браузера

HTML као мета-језик којим се хипертекстуални документи могу описивати је измислио Тим Бернерс-Ли (радник CERN-а) 1990/1991. године. Први броузери су били строго текстуални, а велику промену је 1993. године донио NCSA Mosaic - који је изворно био UNIX апликација, али је убрзо пренет и на друге оперативне системе.

1994. године је Марк Андресен (вођа пројекта NCSA Mosaic) покренуо властиту фирму - Netscape и издао Netscape Navigator. Убрзо након тога је и Мајкрософт избацио Internet Explorer (IE) - чиме је започет рат браузера. Захваљујући чињеници што је IE долазио прединсталиран са Виндоусима Мајкрософт је успео постићи да се у једном тренутку користио у више од 80% рачунара.

Нетскејп је одговорио тако што је изворни код Нетскејпа претворио у отворени код (тј. open source), но то није успело зауставити опадање заступљености тог браузера. Ипак, из тог потеза се развио браузер - Mozilla и више његових наследника Firefox.

Од текстуалних браузера још увек се, иако у врло малом постотку, користе Lynx и Links.

На Линуксу је популаран још и Conqueror, а са Macintosh OS X се комерцијализује Еплов Сафари.
Функционисање браузера

Сваки браузер је интерпретатор. Дакле, страница је писана у коду који ваш браузер након тога интерпретира као нешто свакоме разумљиво.