Personal Menu -


Users online -

40 gostiju, 0 korisnika


Najviše prisutnih korisnika danas: 67.
Najviše prisutnih korisnika: 1266 (Januar 16, 2020, 05:47:20 pre podne)


-

Razmena Banera -

Morate se registrovati da bi ste mogli da vidite link. Registrujte se ili Ulogujte se

-
Naučnici su otkrili novu vrstu dinosaurusa, koji je živeo pre 66 miliona godina, i imao je perje i kandže. Ime je dobio po mitološkom demonu Anzuu.Anzu Vajli (Anzu Wyliei) je živeo u vreme vladavine T-Reksa, bio je visok 3 metra i težak 250 kilograma, a upravo zbog svojih fizičkih karakteristika naučnici su mu dali nadimak "kokoš iz pakla".
Dinosaur je imao krestu na glavi, perje, oštre kandže i kljun bez zuba.  Naučnici smatraju da se hranio i vegetacijom, ali i malim životinjama.- Prozvali smo ga "kokoš iz pakla" kao šalu, ali zapravo je taj nadimak poprilično prikladan - rekao je doktor Met Laman iz Prirodnjačkog muzeja Karnegi u Pitsburgu.
Dinosaurove kosti pronađene su na lokalitetima u Severnoj i Južnoj Dakoti, ali naučnicima je bilo potrebno nekoliko godina da ih potpuno istraže.Ostaci tri stvorenja su sastavljeni da bi se dobio ceo kostur.

 

- Bio je to ogroman reptil, ali s perjem i glavom poput kokoške - rekla je je naučnica Ema Šaher sa Univerziteta u Uti.
Prvi deo dinosaurova imena uzet je od imena pticolikog demona iz mesopotamske mitologije.
Anzu, ili Zu, je bio demon ptica, koja je navodno otela Tablice sudbine od Boga vetra, po mesopotamskoj mitologiji.


Added to portal by - Mart 20, 2014, 08:41:53 posle podne
Prema istraživanju koje je sproveo institut za primenjunu sistemsku analizu (IIASA), sa povećavanjem temeprature, biljke ispuštaju gasove koji potpomažu formiranje oblaka i hlađenje atmosfere.


Nova studija, koja je obajvljena u časopisu Nature Geoscience, identifikuje negativnu povratnu petlju pri kojoj povišene temperature dovode do povećane koncentracije prirodnih aerosolova, koji svojim prisustvom u atmosferi proizvode efekat hlađenja.

"Biljke, svojim reagovanjem na promenu temeprature, takođe utiču na tu promenu" tvrdi IIASA istraživač i profesor sa univerziteta u Helsinkiju (Finska) Pauli Pasenson (Pauli Paasonen), inače vodeći u pomenutom istraživanju.


Added to portal by - Mart 20, 2014, 08:38:29 posle podne
Kao i Rimsko carstvo i civilizacija Maja, moderni, industrijski svet kakav poznajemo danas mogao bi, takodje, da nestane, ističe se u studiji Centra za svemirske letove Godard Američke svemirske agencije (NASA).I ranije su postojala razna predviđanja o propasti sveta, ali ovog puta "nepovratni slom" industrijske civilizacije najavljuju ozbiljni naučnici koji svoje istraživanje temelje na modelu "HANDY" (Human and Natural Dynamical). Projekat, koji je predvodio matematičar Safa Motešari, identifikovao je elemente koji su doveli do nestanka drevnih civilizacija, a to su: stanovništvo, klima, voda, poljoprivreda i energija.

Kada se kombinacijom tih faktora generišu krucijalne društvene funkcije, tada neminovno dolazi do sloma, navode naučnici. "Oskudica resursa izazvana pritiskom na ekologiju i ekonomska stratifikacija na bogate i siromašne oduvek su imale centralnu ulogu u procesus raspada. Barem je tako bilo u poslednjih pet hiljada godina", navodi se u studiji, čije rezultate prenosi britanski Gardian.

"Proces uspona i propasti je ciklus koji se u istoriji ponavlja", navodi se u tekstu koji će biti objavljen u časopisu "Ecological Economics". Naime, besomučna eksploatacija neodrživih resursa, nejednaka raspodela bogatstava i prekomerna potrošnja resursa mogle bi da dovedu do kolapsa industrijskog društva u roku od samo nekoliko decenija, upozoravaju naučnici NASA.

Da bi se katastrofa izbegla, stručnjaci preporučuju smanjenje ekonomske nejednakosti kako bi se obezbedila pravednija raspodela resursa, štednju resursa sa osloncem na obnavljajuće resurse kao i usporavanje rasta stanovništva u svetu.

izvor:radio 021


Added to portal by - Mart 20, 2014, 08:37:03 posle podne
Morate se registrovati da bi ste mogli da vidite link. <a href="http://poducavanje.com/register/">Registrujte se</a>&nbsp;ili&nbsp;<a href="http://poducavanje.com/login/">Ulogujte se</a>Added to portal by - Februar 28, 2014, 10:28:49 pre podne
Morate se registrovati da bi ste mogli da vidite link. <a href="http://poducavanje.com/register/">Registrujte se</a>&nbsp;ili&nbsp;<a href="http://poducavanje.com/login/">Ulogujte se</a>Added to portal by - Februar 13, 2014, 02:42:50 pre podne

Stranice: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 [1516 17 18 19 20 21 

Stats -

Ukupno članova: 3199
Ukupno poruka: 2049
Ukupno tema: 1573
Ukupno kategorija: 5
Ukupno foruma: 53

-

Android aplikacija -

Našem forumu možete pristupiti i sa vašeg Android mobilnog uređaja. Skenirajte QR kod, skinite aplikaciju i instalirajte je.


Last Topics -

Online časovi mađarskog jezika 
Last update: benson  - Januar 15, 2021, 09:52:37 posle podne
Online časovi nemačkog jezika 
Last update: benson  - Januar 11, 2021, 09:38:05 pre podne
Časovi nemačkog jezika – Skype i/ili uživo 
Last update: benson  - Septembar 19, 2020, 09:50:31 pre podne
Edukativni centar sprovodi obuke za stručne ispite 
Last update: benson  - Avgust 04, 2020, 09:23:03 pre podne
Časovi Matematičke Analize i Napredne matematike za studente RAF-tel.0643561177 
Last update: matematika47  - Februar 04, 2020, 08:25:01 posle podne