Personal Menu -


Users online -

38 gostiju, 0 korisnika


Najviše prisutnih korisnika danas: 67.
Najviše prisutnih korisnika: 1266 (Januar 16, 2020, 05:47:20 pre podne)


-

Razmena Banera -

Morate se registrovati da bi ste mogli da vidite link. Registrujte se ili Ulogujte se

-
Oblaci ponekad prave takve formacije na nebu da kada ih pogledom zaparaš osetiš se kao najposebnije stvorenje na planeti. Ovo su primeri lentikulаrnih oblаkа.Čudni oblaci su poznatiji kao lentikularni oblaci, "oblaci leteći tanjiri", "andjeoski brodovi", "oblaci raja". Ovi i slični oblaci često su poistovećivani sa NLO-ima, i često su mešani sa njima. Ovo je još jedan primer lepote i kompleksnosti prirode koja nas okružuje. U Bibliji je napisano mnogo više o njima. Biblija opisuje jedan tip letećih objekata koji imaju mogućnost da dugo vremena stoje na jednom mestu i posle odatle nestanu.


Added to portal by - Maj 16, 2014, 02:49:53 posle podne
Jezero Abraham u kanadskoj državi Alberta postalo je širom sveta poznato kao carstvo ljubitelja fotografisanja prirodnih čuda, a razlog tome upravo se nalazi ispod same površine jezera. Kao nigde drugde na svetu, samo ovde u toku zimksih meseci vidljivi su zaleđeni mehuri ispod sam površine takođe zaleđenog jezera.Ovo veštačko jezero je svoju popularnost steklo zahvaljujući retkom prirodnom fenomenu, koji se dešava zimi kada se ispod zaleđene površine jezera pojavljuju zamrznuti mehurići. Ovaj fenomen je prava retkost, a objašnjava se prisustvom biljaka koje žive na dnu jezera i ispuštaju gas metan, koji u zaleđenom obliku izgleda kao mehur. Zaleđeni metan otkriva i sve pukotine u ledu pa hodanje po ledu pruža zaista neverovatan osećaj.


Added to portal by - Maj 15, 2014, 01:07:54 posle podne


Beograd -- Broj bodova kombinovanog, trećeg testa na maloj maturi ne može da se svede na nulu, rekao je ministar prosvete Srđan Verbić.
Iako je posle sastanka ministra sa roditeljima u medijima nagovešteno da bi moglo da dođe do kompromisnog rešenja i ukidanja bodovanja trećeg testa, do toga neće doći.

"Ne možemo da svedemo broj bodova kombinovanog testa na nulu, jer bi se u tom slučaju upis u srednje škole previše oslanjao na rezultate ocena iz osnovne škole", rekao je Verbić.

U razgovoru sa predstavnicima roditelja i nastavnika ministar se saglasio da kombinovani test, kojim se ocenjuje znanje iz pet predmeta, treba da ima više evaluacionu funkciju, a da manje utiče na selekciju, objavljeno je na sajtu ministarstva.

"Testom može da se utiče na objektivnije rangiranje učenika. Vukovcima svakako ne odgovara postojanje testa, ali ostali će biti u prilici da nadoknade neki bod ukoliko ga dobro urade", rekao je Verbić.

Verbić je naglasio da nije saglasan sa odnosom roditelja prema pripremama za taj test u situaciji kada mnogi đaci uzimaju dodatne privatne časove radi pripreme za polaganje.

Kako je ranije za "24 sata" rekao Miodrag Ribić, jedan od roditelja koji su bili na sastanku, kompromisnom idejom i ukidanjem bodovanja bi se postiglo da deca rasterećeno rade treći test, a da se istovremeno dobije uvid u to koliko naše škole mogu da osposobe đake za takvo testiranje.

Kako se navodi, Verbić je rekao i da je verovatno kasno za promenu bodovanja testa, ali da će roditelji ubuduće biti više uključeni u donošenje odluka.

"Naravno da se tu najpre pita struka, ali treba pitati i roditelje uvek kada imaju dobru argumentaciju", naveo je Verbić.

Savet roditelja osnovnih škola Grada Novog Sada i grupa „Roditelji i nastavnici protiv male mature“ su peticijom sa 15.420 potpisa zatražili su od ministra da test ne bude selekcioni instrument.

Verbić je po stupanju na dužnost rekao da je njegov cilj da mala matura jednog dana liči na PISA test i da je njegov stav da ona mora da se realizuje u drugačijim okolnostima.

"Najbitnije za ovu godinu da vidimo šta možemo da izvučemo iz nje ne bi li sledeće godine pravili nešto korisnije, menjali planove i programe, a jednog dana i napravili nešto što liči na PISA test", rekao je Verbić gostujući na RTS-u.


Added to portal by - Maj 14, 2014, 02:55:24 posle podne
Morske dubine kriju neobična stvorenja, poput ove ribe iz vrste Macropinna microstoma. Ova morska riba živi na dubinama od 600 do 800 metara i ima providnu glavu i svetli u mraku. Njene oči mogu gledati na gore i nalaze se iza providnog štita pa ih tako može rotirati. Iznad usta ribe su dve rupice - organi mirisa. Osim svojih veličanstvenih očiju i providne glave ova riba ima i velika peraja koje joj omogućavaju da nepomično stoji u vodi i da naglo krene za plenom.U stanju je da gleda kroz sopstvenu glavu. Njene oči razvile su se unutar glave kako bi se zaštitile od ogromnog pritiska koji vlada na dubinama kojima se kreće. Kako bi mogla da vidi šta se dešava ispred, ali pre svega iznad nje gde sunčeva svetlost još uvek dopire, gornji deo ribine lobanje postao je transparentan.

Na video snimku jasno se vide dve zelene lopte koje predstavljaju ribine oči, smeštene iza rupa na prednjem delu glave koje predstavljaju njene organe mirisa, poput nozdrva kod čoveka. Tokom vremena, evolucija je omogućila ribi da se neverovatno prilagodi okolini.

Morate se registrovati da bi ste mogli da vidite link. <a href="http://poducavanje.com/register/">Registrujte se</a>&nbsp;ili&nbsp;<a href="http://poducavanje.com/login/">Ulogujte se</a>

Added to portal by - Maj 13, 2014, 02:54:18 posle podne
Optičkа vаrkа ili optičkа iluzijа je vаrkа kojа počivа nа neisprаvnoj percepciji nekаkve slike. Najprostije rečeno, optička varka je obmana koju nam priređuju naše oči.Neke su perceptivne varke uzrokovane nesavršćenošću naših čula (tromost oka, na primer), a neke radom našeg mozga. Ponekad nam naše oči kažu da je nešto ravno a nije, da je jedan predmet veći od drugog a nije. Možemo li svojim očima bas uvek verovati? Stvar je u tome da mi zapravo vidimo mozgom a ne očima koje su tu samo sočiva koja prihvataju svetlo. A mozak će neke slike prilagoditi stvarnosti.

Naš mozak obrađuje vizuelne stimulanse u delovima i na osnovu njih pravi sliku. Kada pogledate u lice, vi vidite lice. Ali vaš mozak vidi gomilu delova - oči, nos, usta, koje sklapa u lice. I svaki deo posmatra odvojeno i za vas kreira sliku.

Proces gledanja se razlikuje od procesa prepoznavanja nečega. Stvar je u tome da jedan deo mozga, vizualni korteks, obrađuje sliku, obračunava boje, pokret, oblike i dubine. A sasvim drugi deo prepoznaje ono što se nalazi na slici. A to je prava birokratija u vašem mozgu pa je i rezultat podjednako spor kao kada odete u opštinu po neke papire.

Šta omugućuje mozgu da donese odluku? Važnu ulogu igra rad koji moraju da obave očni mišići da bismo videli. Prilikom procenjivanja razdaljina, uglova i odnosa predmeta u prostoru, pogled se upravlja čas u jednu čas u drugu različito udaljenu tačku. Mozak oseća da su oči prevalile izvesnu razdaljinu zato što ima predstavu koliko je energije i vremena potrebno bilo za upravljanje pogleda u različite tačke.


Added to portal by - Maj 12, 2014, 01:25:33 posle podne

Stranice: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [1112 13 14 15 16 17 18 19 20 21 

Stats -

Ukupno članova: 3199
Ukupno poruka: 2049
Ukupno tema: 1573
Ukupno kategorija: 5
Ukupno foruma: 53

-

Android aplikacija -

Našem forumu možete pristupiti i sa vašeg Android mobilnog uređaja. Skenirajte QR kod, skinite aplikaciju i instalirajte je.


Last Topics -

Online časovi mađarskog jezika 
Last update: benson  - Januar 15, 2021, 09:52:37 posle podne
Online časovi nemačkog jezika 
Last update: benson  - Januar 11, 2021, 09:38:05 pre podne
Časovi nemačkog jezika – Skype i/ili uživo 
Last update: benson  - Septembar 19, 2020, 09:50:31 pre podne
Edukativni centar sprovodi obuke za stručne ispite 
Last update: benson  - Avgust 04, 2020, 09:23:03 pre podne
Časovi Matematičke Analize i Napredne matematike za studente RAF-tel.0643561177 
Last update: matematika47  - Februar 04, 2020, 08:25:01 posle podne