Personal Menu -


Users online -

44 gostiju, 0 korisnika


Najviše prisutnih korisnika danas: 67.
Najviše prisutnih korisnika: 1266 (Januar 16, 2020, 05:47:20 pre podne)


-

Razmena Banera -

Morate se registrovati da bi ste mogli da vidite link. Registrujte se ili Ulogujte se

-


Drugari, kao što već svi znamo bliži se mala matura i trebalo bi da se pripremite za nju. Zašto? Zato što jeste bitna za vas, ne strašno bitna, neće se nista loše desiti ako je ne uradite dobro, ništa što se ne može ispraviti ali opet dosta dobijate ako je dobro uradite.

Mala matura nije ništa strašnija od prosečnog kontrolnog zadatka ali to što se radi samo jednom i cela fama oko nje mnoge unervozi što mnogima bespotrebno oteža rad zadataka. Zato smo rešili da vam pomognemo tako što smo sastavili kvizove koristeći pitanja sa testova male mature od prošle godine. Dakle, pomoću ovih kvizova i testova u narednom periodu možete dobro izvežbati pitanja i spremiti se za maturu. Poslednji link sadrži gomilu informacija o srednjim školama sa informatičkim obrazovnim profilima.
Testove možete naći ovde:

Kombinovani test možete naći na sledecoj adresi - Morate se registrovati da bi ste mogli da vidite link. Registrujte se ili Ulogujte se

Test iz srpskog jezika 1 - Morate se registrovati da bi ste mogli da vidite link. Registrujte se ili Ulogujte se

Test iz srpskog jezika 2 - Morate se registrovati da bi ste mogli da vidite link. Registrujte se ili Ulogujte se

Test iz matematike 1- Morate se registrovati da bi ste mogli da vidite link. Registrujte se ili Ulogujte se

Test iz matematike 2- Morate se registrovati da bi ste mogli da vidite link. Registrujte se ili Ulogujte se

Informator o srednjim školama sa informatičkim obrazovnim profilima -Morate se registrovati da bi ste mogli da vidite link. Registrujte se ili Ulogujte seAdded to portal by - Maj 23, 2014, 04:11:13 posle podne
Mala firma iz SAD-a pod nazivom Solarni Putevi razvija solarne površine puteva, koji ukoliko bi bili instalirani širom zemlje imali potencijal za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora više nego što cela zemlja koristi. U stvari, ova firma je već razvila radni prototip koji je bio instaliran na parkingu.Ovom firmom upravljaju Scott Brusaw i njegova supruga Jolie. 2000-te godine, na jednoj debati o globalnom zagrevanju, njegova supruga Jolie ga je upitala da li je u stanju da izgradi električne puteve koje je pravio kao dete na šta se on nasmejao, ali ne dugo.Tradicionalni autoput bi po njihovom mišljenju mogao biti zamenjen sa sistemom strukturalno-projektovanih solarnih panela. Paneli su zapravo staklene ploče koje bi imale bi snagu čelika i na njima se može odvijati saobraćaj. Unutar stakla nalaze se solarne ćelije povezane sa ugrađenim grejačem koji deluje kao zadnji grejač na automobilima, sprečavajući nagomilavanje leda.
Paneli sadrže i LED svetla za "slikanje" putem linija ispod površine kako bi se osigurala bezbednija vožnja noću. Brusaw je ugradio i mikroprocesorsko upravljanje pa tako sistem definiše poruke kao što su "Usporite, krivina udesno" ili svetlosni znaci kada kolovoz prelaze divlje životinje ili pešaci.
Sada, par se nada da će naći dovoljno sredstava da ubrza proizvodnju nakon uspešnog testa za svoj projekt. Brusaw smatra da bi ovaj projekt trebao početi ove godine. "Paneli su prošli testiranje opterećenja za vozila težine do 125 tona bez loma", dodaje on.
Brusaw kaže ploče za solrane ceste teoretski mogu biti postavljene bilo gde – od autocesta, parkirališta, do pločnika i igrališta.

Morate se registrovati da bi ste mogli da vidite link. <a href="http://poducavanje.com/register/">Registrujte se</a>&nbsp;ili&nbsp;<a href="http://poducavanje.com/login/">Ulogujte se</a>Added to portal by - Maj 22, 2014, 01:06:30 posle podne
Iako tako ne izgleda, izuzetno je opasan. Uprkos svom imenu i izgledu, ovo nije ni vuk ni lisica. Grivasti vuk – poznat i kao „Magelanov pas“, nastanjuje više južnoameričkih zemalja i zapravo je jedini poznati preživeli član roda Chrysocyon iz familije pasa Canidae.Grivasti vuk živi u močvarnim i travnatim oblastima Južne Amerike, istočno od Anda. Ime mu potiče od tamnog pojasa dlake na potiljku i duž kičme. Dlake ove grive usprave se kada je životinja ugrožena.
Za razliku od drugih vukova, koji jure plen, grivasti vukovi vrebaju žrtve više kao lisice. Uprkos činjenici da imaju duge noge, grivasti vukovi nisu dobri trkači. Umesto toga, visina im omogućuje da proviruju preko visoke trave i traže plen.
Genetska studija koja je objavljena 2009 godine je potvrdila vezu grivastog vuka sa falklandskom lisicom (warrah) i predložila da dele zajedničkog pretka od pre 6 miliona godina.


Added to portal by - Maj 21, 2014, 03:30:18 posle podne
Kada se spomenu piramide, tada je prva asocijacija na koju svi pomisle, egipatske piramide.Oduvek su izazivale divljenje svojom veličinom i tajanstvenošću. Ko je i kako uspeo sve to projektuje, šta se sve još u njima krije.Ali šta ako bi vam rekli da egipatske piramide nisu najstarije, najmisterioznije, najbrojnije i najveće na planeti, a da pritom ne mislimo na piramide Maja, Inka i Asteka.
U severnoj Kini, u provinciji Šensi, na razdaljini od desetak kilometara i na širem području oko drevnog prestonog grada Ksiana, nalazi se oko stotinak piramidalnih objekata.Najveća piramida je mauzolej na planini Li. Izgrađena je u čast cara ujedinitelja Ćin Šin Huanga. Radovi na mauzoleju započeli su kada je imao 13 godina. Plafon piramide je bio ukrašen draguljima, a naslikani su bili Sunce, Mesec i Zvezde. Svi radnici i zanatlije koji su zidali ove grobnice su bili ubijeni da ne bi otkrli njene tajne, jer je ona bila minijaturna umetnička predstava kineskog carstva sa basnoslovno vrednim blagom. Do danas nije iskopano sve što se u njoj nalazi.O starosti kineskih piramida prvi put isveštavaju dva australijska trgovca 1912.godine.Oni su razgovarali sa jednim budističkim sveštenikom koji im je otkrio da se ove piramide pominju u pisanim dokumentima koji su stari 5000 godina, ali čak i tada su se označavale kao veoma stare.Kolika je onda njihova prava starost, možemo samo da nagađamo. U blizini ovih piramida živi lokalno stanovništvo, ali kineske vlasti ne brinu da bi oni mogli otkriti njihovu tajnu spoljašnjem svetu.Oni žive izolovano, bez mobilnih telefona, računara i interneta.


Added to portal by - Maj 20, 2014, 04:46:49 posle podne

Google je odlučio obeležiti 40. godišnjicu nastanka Rubikove kocke. Posetite li danas neku od početnih stranica internetskog diva, dočekaće vas virtualna varijanta kocke koju možete slagati potezima miša.
Trodimenzionalnu igračku genijalnog dizajna, koju čini 26 manjih kocki, izmislio je 1974. godine mađarski arhitekta i profesor Erno Rubik po kojem i nosi ime. Erno Rubik je za svoju kocku 1975. godine dobio mađarski patent HU170062, ali nije tražio međunarodni patent. Prve Rubikove kocke su napravljene 1977. godine, kada su se i pojavile u radnjama Budimpešte. Tri godine kasnije kocka je predstavljena na sajmovima igračaka u Zapadnim metropolama – Londonu, Njujorku, Parizu i Nirnbergu.

Matematičari navode da postoje 43 triliona kombinacija za slaganje, te da se može složiti u najmanje 20 poteza. Trenutni svetski rekorder u slaganju Rubikove kocke je 17-godišnji Holanđanin Mats Valk koji je uspeo da je složi za neverovatnih 5,55 sekundi.

Morate se registrovati da bi ste mogli da vidite link. <a href="http://poducavanje.com/register/">Registrujte se</a>&nbsp;ili&nbsp;<a href="http://poducavanje.com/login/">Ulogujte se</a>


Naravno Google će pustiti samo neko vreme da se igrate sa Rubikovim kockom, ali ne brinite uvek se možete igrati na facebook-u na ovom linku Morate se registrovati da bi ste mogli da vidite link. Registrujte se ili Ulogujte se


Added to portal by - Maj 19, 2014, 01:53:00 posle podne

Stranice: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [1011 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 

Stats -

Ukupno članova: 3199
Ukupno poruka: 2049
Ukupno tema: 1573
Ukupno kategorija: 5
Ukupno foruma: 53

-

Android aplikacija -

Našem forumu možete pristupiti i sa vašeg Android mobilnog uređaja. Skenirajte QR kod, skinite aplikaciju i instalirajte je.


Last Topics -

Online časovi mađarskog jezika 
Last update: benson  - Januar 15, 2021, 09:52:37 posle podne
Online časovi nemačkog jezika 
Last update: benson  - Januar 11, 2021, 09:38:05 pre podne
Časovi nemačkog jezika – Skype i/ili uživo 
Last update: benson  - Septembar 19, 2020, 09:50:31 pre podne
Edukativni centar sprovodi obuke za stručne ispite 
Last update: benson  - Avgust 04, 2020, 09:23:03 pre podne
Časovi Matematičke Analize i Napredne matematike za studente RAF-tel.0643561177 
Last update: matematika47  - Februar 04, 2020, 08:25:01 posle podne