Solarni putevi

Solarni putevi
poslato: Maj 22, 2014, 01:06:30 posle podne
Mala firma iz SAD-a pod nazivom Solarni Putevi razvija solarne površine puteva, koji ukoliko bi bili instalirani širom zemlje imali potencijal za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora više nego što cela zemlja koristi. U stvari, ova firma je već razvila radni prototip koji je bio instaliran na parkingu.Ovom firmom upravljaju Scott Brusaw i njegova supruga Jolie. 2000-te godine, na jednoj debati o globalnom zagrevanju, njegova supruga Jolie ga je upitala da li je u stanju da izgradi električne puteve koje je pravio kao dete na šta se on nasmejao, ali ne dugo.Tradicionalni autoput bi po njihovom mišljenju mogao biti zamenjen sa sistemom strukturalno-projektovanih solarnih panela. Paneli su zapravo staklene ploče koje bi imale bi snagu čelika i na njima se može odvijati saobraćaj. Unutar stakla nalaze se solarne ćelije povezane sa ugrađenim grejačem koji deluje kao zadnji grejač na automobilima, sprečavajući nagomilavanje leda.
Paneli sadrže i LED svetla za "slikanje" putem linija ispod površine kako bi se osigurala bezbednija vožnja noću. Brusaw je ugradio i mikroprocesorsko upravljanje pa tako sistem definiše poruke kao što su "Usporite, krivina udesno" ili svetlosni znaci kada kolovoz prelaze divlje životinje ili pešaci.
Sada, par se nada da će naći dovoljno sredstava da ubrza proizvodnju nakon uspešnog testa za svoj projekt. Brusaw smatra da bi ovaj projekt trebao početi ove godine. "Paneli su prošli testiranje opterećenja za vozila težine do 125 tona bez loma", dodaje on.
Brusaw kaže ploče za solrane ceste teoretski mogu biti postavljene bilo gde – od autocesta, parkirališta, do pločnika i igrališta.

Morate se registrovati da bi ste mogli da vidite link. <a href="http://poducavanje.com/register/">Registrujte se</a>&nbsp;ili&nbsp;<a href="http://poducavanje.com/login/">Ulogujte se</a>