Rubikova kocka

Rubikova kocka
poslato: Maj 19, 2014, 01:53:00 posle podne

Google je odlučio obeležiti 40. godišnjicu nastanka Rubikove kocke. Posetite li danas neku od početnih stranica internetskog diva, dočekaće vas virtualna varijanta kocke koju možete slagati potezima miša.
Trodimenzionalnu igračku genijalnog dizajna, koju čini 26 manjih kocki, izmislio je 1974. godine mađarski arhitekta i profesor Erno Rubik po kojem i nosi ime. Erno Rubik je za svoju kocku 1975. godine dobio mađarski patent HU170062, ali nije tražio međunarodni patent. Prve Rubikove kocke su napravljene 1977. godine, kada su se i pojavile u radnjama Budimpešte. Tri godine kasnije kocka je predstavljena na sajmovima igračaka u Zapadnim metropolama – Londonu, Njujorku, Parizu i Nirnbergu.

Matematičari navode da postoje 43 triliona kombinacija za slaganje, te da se može složiti u najmanje 20 poteza. Trenutni svetski rekorder u slaganju Rubikove kocke je 17-godišnji Holanđanin Mats Valk koji je uspeo da je složi za neverovatnih 5,55 sekundi.

Morate se registrovati da bi ste mogli da vidite link. <a href="http://poducavanje.com/register/">Registrujte se</a>&nbsp;ili&nbsp;<a href="http://poducavanje.com/login/">Ulogujte se</a>


Naravno Google će pustiti samo neko vreme da se igrate sa Rubikovim kockom, ali ne brinite uvek se možete igrati na facebook-u na ovom linku Morate se registrovati da bi ste mogli da vidite link. Registrujte se ili Ulogujte se