Iz sveta morkih dubina

Iz sveta morkih dubina
poslato: Maj 13, 2014, 02:54:18 posle podne
Morske dubine kriju neobična stvorenja, poput ove ribe iz vrste Macropinna microstoma. Ova morska riba živi na dubinama od 600 do 800 metara i ima providnu glavu i svetli u mraku. Njene oči mogu gledati na gore i nalaze se iza providnog štita pa ih tako može rotirati. Iznad usta ribe su dve rupice - organi mirisa. Osim svojih veličanstvenih očiju i providne glave ova riba ima i velika peraja koje joj omogućavaju da nepomično stoji u vodi i da naglo krene za plenom.U stanju je da gleda kroz sopstvenu glavu. Njene oči razvile su se unutar glave kako bi se zaštitile od ogromnog pritiska koji vlada na dubinama kojima se kreće. Kako bi mogla da vidi šta se dešava ispred, ali pre svega iznad nje gde sunčeva svetlost još uvek dopire, gornji deo ribine lobanje postao je transparentan.

Na video snimku jasno se vide dve zelene lopte koje predstavljaju ribine oči, smeštene iza rupa na prednjem delu glave koje predstavljaju njene organe mirisa, poput nozdrva kod čoveka. Tokom vremena, evolucija je omogućila ribi da se neverovatno prilagodi okolini.

Morate se registrovati da bi ste mogli da vidite link. <a href="http://poducavanje.com/register/">Registrujte se</a>&nbsp;ili&nbsp;<a href="http://poducavanje.com/login/">Ulogujte se</a>