Zašto zevamo?

Zašto zevamo?
poslato: Maj 09, 2014, 03:13:08 posle podne
Da li ste znali da skoro sve životinje zevaju? Da, zevanje je toliko prisutno da to rade čak i bebe u maminom stomaku. Naučnici nisu sigurni zašto, ali se smatra da to ima neke veze sa pravilnim razvijanjem mozga.Za razliku od hrkanja, apneje ili nesanice, uzrok zevanja i njegova povezanost sa snom do danas nije potpuno razjašnjena, a iako postoji mnogo teorija, malo je dokaza koji otkrivaju čemu služi taj telesni mehanizam. Iako je najpopularnija teorija da ljudi zevaju usled nedostatka kiseonika, više istraživanja zevanje povezuju sa dosadom, a ona najnovija pokazuju da se mozak na taj način hladi.

Niko do sada nije uspeo da precizno utvrdi zašto kad neko zevne, čak i na filmu, i mi odmah počinjemo da zevamo! Drugim rečima, ima mnogo teorija, ali niko sa preciznošću ne može da tvrdi zašto je zevanje tako zarazno!

Jedna teorija zasnovana je na pretpostavci da je zevanje oblik neverbalne komunikacije. Kod babuna, na primer, intenzivno zevanje unutar grupe signalizira da je vreme za spavanje. Ali, važnije od pitanja zašto je zevanje zarazno svakako je pitanje zašto neko uopšte zeva. Ova pojava počinje pre rađanja - fetus u materici počinje da zeva već u 11. nedelji razvoja. Međutim, malo se pouzdano zna o mehanizmu zevanja. Zevanje, najverovatnije, ne pokazuje uvek potrebu za spavanjem i čini se da nema nikakve veze sa pretpostavkom da organizam nema dovoljno kiseonika.