Mikelanđelov David u opasnosti

Mikelanđelov David u opasnosti
poslato: Maj 07, 2014, 07:35:50 posle podne
Najčuvenijoj skulpturi renesansnog umetnika Mikelanđela Buonarotija preti opasnost da se sruši, prenosi BBC.

Na statui Davida su se pojavili znaci mikro-fraktura koji ukazuju na to da bi on mogao da se slomi. Istraživanja su pokazala da članci i isklesani panj iza Davidove desne noge, koji nosi većinu težine skulpture, imaju napsrline.Statua teška 5,5 tona i visoka pet metara već je bila podvrgavana restauraciji, ali se frakture ponovo pojavljuju. Naučnici smatraju da su frakture nastale dok je David tokom tri veka bio izložen na trgu u Firenci ispred Palate Vekio. Statua je ionako krhka zbog svoje težine, poze i mermera lošijeg kvaliteta od kojeg je napravljena, a izloženost na trgu joj nije prijala.

David se od 1873. godine nalazi u Galeriji Akademije, a ispred Palate Vekio je 1910. godine postavljena replika. Rušenje statue bi mogli da izazovu zemljotresi, ali i radovi na putevima, pa je preporučeno da se premesti ili u neku prostoriju otpornu na potrese ili na drugo mesto izvan Firence.

Mikleanđelo je izvajao statuu između 1501. i 1504. godine i ona predstavlja biblijskog Davida u trenutku pre borbe sa Golijatom.