I NASA najavljuje propast sveta

I NASA najavljuje propast sveta
poslato: Mart 20, 2014, 08:37:03 posle podne
Kao i Rimsko carstvo i civilizacija Maja, moderni, industrijski svet kakav poznajemo danas mogao bi, takodje, da nestane, ističe se u studiji Centra za svemirske letove Godard Američke svemirske agencije (NASA).I ranije su postojala razna predviđanja o propasti sveta, ali ovog puta "nepovratni slom" industrijske civilizacije najavljuju ozbiljni naučnici koji svoje istraživanje temelje na modelu "HANDY" (Human and Natural Dynamical). Projekat, koji je predvodio matematičar Safa Motešari, identifikovao je elemente koji su doveli do nestanka drevnih civilizacija, a to su: stanovništvo, klima, voda, poljoprivreda i energija.

Kada se kombinacijom tih faktora generišu krucijalne društvene funkcije, tada neminovno dolazi do sloma, navode naučnici. "Oskudica resursa izazvana pritiskom na ekologiju i ekonomska stratifikacija na bogate i siromašne oduvek su imale centralnu ulogu u procesus raspada. Barem je tako bilo u poslednjih pet hiljada godina", navodi se u studiji, čije rezultate prenosi britanski Gardian.

"Proces uspona i propasti je ciklus koji se u istoriji ponavlja", navodi se u tekstu koji će biti objavljen u časopisu "Ecological Economics". Naime, besomučna eksploatacija neodrživih resursa, nejednaka raspodela bogatstava i prekomerna potrošnja resursa mogle bi da dovedu do kolapsa industrijskog društva u roku od samo nekoliko decenija, upozoravaju naučnici NASA.

Da bi se katastrofa izbegla, stručnjaci preporučuju smanjenje ekonomske nejednakosti kako bi se obezbedila pravednija raspodela resursa, štednju resursa sa osloncem na obnavljajuće resurse kao i usporavanje rasta stanovništva u svetu.

izvor:radio 021