Usvojeno - 6 rokova i 48 bodova

Usvojeno - 6 rokova i 48 bodova
poslato: Oktobar 11, 2013, 07:52:40 posle podne
Usvojeno - 6 rokova i 48 bodova
Izvor: Beta, Tanjug

Beograd -- Skupština usvojila izmene Zakona o visokom obrazovanju po kojem studenti i ove godine imaju šest ispitnih rokova, a uslov za budžet je 48 bodova, umesto 50.


Izmene Zakona dobile su podršku 152 poslanika, dok je uzdržano bilo sedam poslanika.

Rasprava o amandmanima je juče bila završena u sredu.

Studenti će tako i u školskoj 2013/2014. godini moći da budu finansirani iz budžeta, ako u prethodnoj školskoj godini ostvare najmanje 48 ESPB bodova i rangiraju se u okviru ukupnog broja studenata čije se studije finansiraju iz budžeta.

To rešenje, kako je navedeno u obrazloženju zakona, propisano je "radi zaštite interesa studenata, umanjenja efekata ekonomske krize, zbog izvesnog finansijskog opterećenja po osnovu plaćanja školarine i gubitka prava iz oblasti studentskog standarda za veliki broj studenata".

Takođe, usvojenim izmenama se uspostavlja zakonski osnov za osnivanje visokoškolske ustanove za ostvarivanje studijskih programa za potrebe nacionalne bezbednosti - Akademije za nacionalnu bezbednost.

Zakon stupa na snagu danom objavljivanja u “Službenom glasniku”.

Poslanici nakon glasanja nastavljaju prvu sednicu jesenjeg zasedanja na kojoj će debatovati o sedam zakona - o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti, o izvozu i uvozu robe dvostruke namene, izmene i dopune Zakone o elektronskoj trgovini, o zaštiti konkurencije, kao i o potvrđivanju sporazuma između Srbije i Maroka.

Nakon glasanja, Skupština će nastaviti ranije prekinutu sednicu na kojoj će poslanici razmatrati izmene zakona o elektronskoj trgovini i o zaštiti konkurencije.
Izvor: B92.net