Može li konzumiranje alkohola naškoditi bebi pre nego što majka sazna da je trudna?Alkoholom opijeni miš u ranoj trudnoći menja način kako geni funkcionišu u mozgovima potomstva, pokazuje nedavna studija u Finskoj. Rano izlaganje je takođe kasnije očigledno u strukturi mozga odraslog potomstva. Vreme izloženosti odgovara ljudskom fetusu u periodu 3-6 nedelja.
Osim toga, izlaganjem alkoholu je utvrđeno da uzrokuju slične promene u funkciji gena u drugim tkivima kod potomaka miševa. Ovi rezultati ukazuju na to da alkohol uzrokuje trajne promene na regulaciji gena kod prvih stanica u razvoju embriona.
Izloženost alkoholu tokom trudnoće može oštetiti dete na mnogo različitih načina, kao što su teškoće u učenju ili urođeni deformiteti. Mehanizmi kroz koje alkohol utiče na razvoj fetusa još nisu u potpunosti shvaćeni.
Istraživanje koje je vodila Dr. Nina Kaminen-Ahola, htela je da utvrdi da li konzumiranje alkohola u ranoj trudnoći uzrokuje promene kod epigenoma koji regulišu gene kod embriona. Osim toga, naučnici su ispitali da li bi se potencijalne promene videle kasnije u funkcijama gena i strukturama mozga potomstva.
Istraživanja su fokusirana na hipokampus, struktura mozga koja je važna za učenje i pamćenje. Poznato je da je osetljiv na alkohol. U studiji, rano izlaganje alkoholu kako se menjaju epigenomi tako menjaju jos nekoliko gena u hipokampusu potomaka miševa. Alkohol indukuje promene koje su vidljive u strukturi mozga kod odraslih potomaka miševa.
Osim u hipokampusu, alkohol je izazvao slične promene u funkciji gena u dva različita tkiva kod potomaka miševa - koštana srž i mirisni epitel gubice. "Rezultati su podržali našu pretpostavku da alkohol zauvek menja regulaciju gena u vrlo ranoj fazi" - navodi istraživač Nina Kaminen-Ahola.