Poducavanje

Osnovna škola => Hemija => Temu započeo: Horatio Caine Jun 26, 2013, 07:50:39 posle podne

Naslov: Razdvajanje sastojaka smese
Poruka od: Horatio Caine Jun 26, 2013, 07:50:39 posle podne
Supstance u smeši zadržavaju svoja svojstva i to se može iskoristiti za njihovo razdvajanje. Supstance se mogu razdvojiti na osnovu razlike u rastvorljivosti, temperaturi ključanja, magnetnim svojstvima...
Dekantovanje (odlivanje) je postupak koji služi za grubo odvajanje supstance čvrstog agregatnog stanja iz tečne heterogene smeše.

http://www.youtube.com/watch?v=-Sw9D1bBHUE

Ceđenje (filtriranje) je postupak kojim se postiže fino odvajanje čvrstog sastojka iz tečne, heterogene smeše. Tečnost dobijena filtriranjem se naziva filtrat.
                                     
http://www.youtube.com/watch?v=3QemQHwM7eg

Sastojci tečnih homogenih smeša se mogu razdvojiti isparavanjem, destilacijom i kristalizacijom.
Isparavanje (uparavanje) se koristi za razdvajanje sastojaka homogene smeše kada jedan sastojak lako isparava. Nedostatak je što supstanca koja isparava, najčešće voda, ostaje u atmosferi.
Destilacija je postupak kojim se odvajaju dve ili više tečnosti koje ključaju na različitim temperaturama. Tečnost dobijena destilacijom se naziva destilat.
                                     
http://www.youtube.com/watch?v=-bpitAQxqmM

Kruženje vode u prirodi je primer destilacije u prirodi.
Kristalizacija je prelaz supstance iz rastvorenog oblika u čvrsto agregatno stanje. Kristalizacijom se izdvaja čvrst sastojak (npr. plavi kamen, kuhinjska so, šećer) iz homogene smeše,odnosno rastvora.

Izvor: https://sites.google.com/site/epruveticaki/home