Autor Tema: Jonska veza  (Pročitano 5361 puta)

Horatio Caine

  • Global Moderator
  • Full Member
  • *****
Jonska veza
« poslato: Jul 17, 2013, 05:18:51 posle podne »
Jonsku vezu grade izraziti metali sa izrazitim nemetalima. Nastaje prelaskom elektrona sa atoma metala na atom nemetala pri čemu nastaju naelektrisane čestice tj. joni. Pozitivno naelektrisani joni se nazivaju katjoni i to su uvek joni metala, a negativno naelektrisani joni se nazivaju anjoni i to su joni nemetala. Između suprotno naelektrisanih jona deluje jonska veza. NaCl (kuhinjska so) i  CaF2(kalcijum-fluorid) sadrže jonsku vezu.
Formiranje jonske i kovalentne veze možete videti u sledećem video zapisu
Morate se registrovati da bi ste mogli da vidite link. <a href="http://poducavanje.com/register/">Registrujte se</a>&nbsp;ili&nbsp;<a href="http://poducavanje.com/login/">Ulogujte se</a>
Jonske veze su interakcije između naelektrisanja koja su gotovo sferno-simetrična; stoga one nisu mnogo direkcione. Mogu da uključuju i više atoma elektrona po atomu. Alkalni elementi formiraju jonske veze u kojima atom gubi dva elektrona; primer je Mg2+(Cl-)2. Gubitak više od dva elektrona usled formiranja jonske veze je poprilično redak; u stvari, u tom slučaju se češće formira kovalentna veza.