Autor Tema: Atomske, molekulske i jonske kristalne resetke  (Pročitano 2515 puta)

Horatio Caine

  • Global Moderator
  • Full Member
  • *****
Atomske, molekulske i jonske kristalne resetke
« poslato: Februar 22, 2014, 05:28:14 posle podne »
Na sobnoj temperaturi supstance mogu biti u čvrstom, tečnom i gasovitom agregatnom stanju.
Gasovite supstance mogu biti izgrađene od atoma (npr. plemenitili gasovi) ili  molekula (npr. kiseonik, vodonik, hlor), a tečne od molekula (osim žive koja sadrži atome). Supstance koje su na sobnoj temperaturi čvrstog agregatnog stanja mogu biti amorfne (npr.sumpor) i kristalne (npr. plavi kamen). Amorfne supstance imaju neuređenu strukturu, a kristalne supstance imaju uređenu strukturu.
Kristalne rešetke mogu biti: molekulske, atomske i  jonske. Podela se vrši na osnovu vrste čestica od kojih se sastoji kristalna rešetka i prirode sila koje deluju između čestica.
Molekulska kristalna rešetka – sadrže molekule elemenata ili jedinjenja između kojih postoje privlačne sile, a molekuli su pravilno raspoređeni u prostoru (npr. jod, sumpor, led, šećer...).
Atomska kristalna rešetka – gradivni elementi su atomi koji su međusobno povezani kovalentnom vezom (npr. ugljenik – grafit i dijamant i metali (osim žive).
 
U strukturi dijamanta se svaki ugljenikov atom nalazi u centru pravilnog tetraedra na čijem se vrhovima nalaze ugljenikovi atomi.
U kristalu grafita, ugljenikovi atomi su raspoređeni u uglovima pravilnih šestougaonika i čine više ravni; veze  su slabije nego kod dijamanta. Grafit je mekan, siv, a dijamant je tvrd i bezbojan.
Jonska kristalna rešetka – sadrže kao osnovne čestice suprotno naelektrisane jone koji se međusobno privlače jakim silama (npr. kuhinjska so). Zbog prisustva tih sila su sve supstance sa jonskim vezama u čvrstom agregatnom stanju i imaju više temperature topljenja i ključanja nego jedinjenja sa kovalentnom vezom.
Na sledećem snimku se vidi da se šećer topi na nižoj temperature od kuhinjske soli.
Morate se registrovati da bi ste mogli da vidite link. <a href="http://poducavanje.com/register/">Registrujte se</a>&nbsp;ili&nbsp;<a href="http://poducavanje.com/login/">Ulogujte se</a>

Izvor: Morate se registrovati da bi ste mogli da vidite link. Registrujte se ili Ulogujte se