Autor Tema: Singapur  (Pročitano 2193 puta)

Marnjavur

  • Global Moderator
  • Jr. Member
  • *****
Singapur
« poslato: Jun 18, 2013, 10:37:14 posle podne »
Singapur

Singapur je jedna od najmanjih država svijeta, ali s najvećom gustoćom naseljenosti, sa čak 11 tisuća st/km²! Ukupan broj stanovnika je 2 miliuna i 800 tisuća.
 Singapur se smjestio na otoku udaljenom samo desetak kilometara od obale Malezije, a površina mu je 620 km². Država nema niti jednog sela, sastoji se samo od jednog grada, pa je možemo nazvati i grad-država.
Singapur je poznat po svojim mnogim vrlo strogim zakonima, pa tako za bačeni opušak možete dobiti i do godinu zatvora, a za hodanje po travi u parku i do dva mjeseca! Takvim pristupom postigao se je vrlo visok stupanj discipline, a uz to i obrazovanja stanovništva.
Osnova gospodarstva Singapura temelji se na tkz. Tercijalnim i kvartalnim djelatnostima, poput turizma, ugostiteljstva te trgovine, jer je Singapur bezcarinska zona. Razvijena je proizvodnja vozila i dijelova za vozila. Singapur je također i najveća luka svijeta te je s time i najprometnija luka. Uvoze sirovine, koje prerađuju te ih izvoze kao gotove proizvode. Luka je doživjela svoj procvat prokopom Sueskog kanala (1869), čime je uvelike povećana trgovina Europe s Azijom ali i Australijom. Kao i pomorski, i zračni promet je u Singapuru jako razvijen. Država ima tri međunarodne zračne luke, koje su obično mjesto prestupanja putnika iz trasa Europe, Dalekog istoka, Autralije te Srednjeg Istoka.
Singapur je dugo kroz povjest bio pod Kineskom vlašću, a kasnije pod Malezijskom, sve dok godine 1819 ne dolazi pod vlast Velike Britanije. Tijekom drugog svijetskog rata Singapur su okupirale snage Japanskog carstva, da bi ga Britanci oslobodili, te dali na upravu Maleziji. 1965 Singapur proglašava svoju neovisnost koju je zadržao do sada.
Singapur možemo staviti i kao primjer vjerske i nacionalne sloge, jer u toj državici žive zajedno Maležani, Britanci, Kinezi, Japanci kao i ostali Europski narodi, a od jezika ovdje se govori i Engleski i Maležanski i Kineski i Japanski. Službeni jezik je Maležanski. Od religija ovdje se javljaju: Budizam, Hinduizam, Islam, Kršćanstvo kao i neke lokalne manje vjere, većinoma klonovi Budizma. Većina je Budizam.
Punoljetnost u Singapuru osoba stiče sa navršenih dvadeset godina, čime dobiva i glasačko pravo. Vlast se satoji od predsjednika, vlade i parlamenta.