Autor Tema: Prag  (Pročitano 1591 puta)

coolma222

  • Newbie
  • *
Prag
« poslato: Novembar 08, 2013, 05:08:45 posle podne »
Priče o “Zlatnom gradu” su me pratile poslednje 4 godine. Roditelji, rodjaci i prijatelji su mi pričali kako je to najlepši grad koji su videli. Toliko su mi pričali da sam čak osetio neku vrstu odbojnosti prema gradu. Medjutim, kad sam saznao da idem tamo, obuzeo me je veoma lep osecaj. Taj osećaj me nije prevario.

Stigao sam u Prag noću. Sve što sam video bio je motoput, ogromni tržni centar, gomile modernih zgrada i hotel u kojem sam bio smešten. Ove me je bacilo u nedoumicu o tome da li je grad zapravo ono sto su mi pričali.  To isto veče sam odlučio da odem u grad. Prolazeći taksijem, ponovo sam gledao nove zgrade, mostove i tržne centre. Izašavši iz taksija ugledao sam dugački trg Svetog Vaclava, i dalje nisam bio odusevljen. Sve do trenutka kad sam se okrenuo. Iza mene je bio Nacionalni Muzej Praga. Predivna, velika gradjevina izgorele boje. Odusevio sam se. Ali to je bio samo početak mog odusevljenja. Uskoro posle toga sam se izgubio u nekim malim ulicama koje su dosta podsećale na Ljubljanu, koja je jedan od mojih omiljenih gradova. Setavši se dalje slučajno sam izašao na Starometske namesti. Ostao sam bez daha. Stari trg Praga je kao iz bajke ili u mom slucaju kao iz igrice. Crkva Svetog Nikole sa astrološkim satom i crkva Majke Bozije su nesto sto svaka osoba, koja misli da je zivot vredan, mora videti. Sve ove divote je nadvisio kompleks Hradčani sa predivnom gotska katedralom Svetog Vita. Jedina stvar koja je izneverila jeste Zlatna ulica, koja je ništa vise nego 10 kućica od kojih je bar 5 pretvoreno u prodavnice. Jedno od najlepših iskustava je prelazenje Karlovog mosta u podne.

Česi, koliko sam primetio, jos nisu navikli na turiste, i nisu svi spremni da ih dočekaju sa osmehom na licu. Medjutim, dosta njih je baš to i činilo, verovatno su počeli da shvataju da su turističko odredište i polako to prihvataju.

Mislim da je Prag jedan od onih gradova koji bi me ponovo fascinirao ma koliko puta ga video. Turističko odredište koje još nije sasvim iskvareno turizmom.