Autor Tema: Kartografski metod u geografiji  (Pročitano 1744 puta)

batarela

  • Jr. Member
  • **
Kartografski metod u geografiji
« poslato: Novembar 26, 2013, 10:02:26 posle podne »

Kartografski metod u geografiji

Pored matematickih, karta sadrzi i geografske elemente. To su reljef,vode,biljni svet,naselja,saobracajnice,administrativno-politicke granice,privredne i kulturne elemente.

Reljef se predstavlja metodom izohipsa,šrafa,boja i sencenja.

    Izohipse su linije koje povezuju sve tačke iste nadmorske visine.Koriste se kod karata krupnije razmere.Kada se izohipse udaljuju nagib padina je blaži i obrnuto.Ekvidistancija je vertikalna razlika između izohipsa.
    Šrafe su crtice različite dužine i debljine.Kada su linije kraće i deblje reljef je strmiji i obratno.Ovaj metod se ređe koristi.
    Boje se koriste na kartama svih razmera.Nizije se predstavljaju zelenom bojom,a visije žutom I braon bojom. Vode se na karti predstavljaju plavom bojom.Jezera i mora su takođe predstavljena plavom bojom koja u zavisnosti od dubine moze biti svetlija ili tamnija.Pošto je korisćenje boje pogodno za prikazivanje teritorijalnih razmeštaja i izdvajanja homogenih regiona,ovaj metod se naziva još i metod rejoniranja.
    Senčenje je metod pogodan za prikazivanje pravca nagiba zemljišta.Strmije zemljište se senči tamnije,a ono sa blagim nagibima svetlije.

Izrada karte zahteva predhodno svestrano proučavanje konkretne oblasti, prikupljanje odgovarajucih statističkih podataka i informacija, pravilan izbor razmere karte i projekcije, kao i selekciju prikazanih objekata.Sintetičke karte odražavaju ukupnu strukturu i izgled predstavljenog prostora.