Autor Tema: Начин обраде материјала  (Pročitano 2441 puta)

Dragonfly

  • Global Moderator
  • Sr. Member
  • *****
Начин обраде материјала
« poslato: Februar 25, 2014, 12:33:53 pre podne »
Начин обраде материјала

.

Обрада материјала представља промену облика, димензија или својства материјала ради даље употребе. Материјал се може обрадити на два начина: скидањем струготине (тестерисање, турпијање) и без скидања струготине (савијање, лепљење или спајање).

Aлати су помагала уз помоћ којих се могу обављати различити послови. Алат код кога су оштрице у облику клина (маказе, секира, тестера, турпија, нож, маказе) приликом обраде продире у материјал и одваја део материјала, а ти комади материјала се називају струготине. Ове алате не можемо да користимо без макар једне полуге.

Испитивање материјала

Без материјала и алата не можемо направити ни један предмет. Потребно је знати шта се може направити од неког материјал, како то урадити и за које време. Да бисмо све то постигли морамо познавати одређена својства материјала.

Постоји велики број различитих својстава материјала, али сви се могу сврстати у четири групе:

        физичка својства (спољашњи изглед, сјај, боја, проводљивост топлоте, проводљивост звука и сл.);
        механичка својства (тврдоћа, чврстоћа, еластичност, пластичност и сл) – ова својства показују како се материјал понаша под неким оптерећењем);
        хемијска својства (понашање материјала под хемијским утицајем);
        технолошка својства материјала (да ли се неки материјал лако или тешко обрађује).

Нека од ових својстава испитиваћемо на часу (уџбеник: стр. 64.).

Припрема за обраду

Припрема за обраду материјала обухвата: мерење и обележавање, сечење, брушење, урезивање, турпијање и равнање.

Мерење, контрола и обележавање обављају се помоћу одговарајућег прибора, који се састоји од: оловке, лењира, троугаоника, метра, угломера, шестара и др.

Алати за обраду материјала

Алати који се користе за резање дрвета су тестере -  ручне и електричне машине.

Алати који се користе за сечење папира, коже и тканине су разни ножеви, скалпели, маказе.

За  обраду отвора или рупa користити се алат и машине за бушење: сврдло или бушилица с бургијама. Приликом бушење је важно да радни предмет буде добро причвршћен.

Длето се користи за прављење удубљења, израду дубореза или прореза.

Равнање спада у завршну обраду материјала. Могу се обрађивати равне површине, ивице, заобљења и жлебови. Под равнањем се подразумева турпијање, брушење и рендисање. Може бити грубо (рендање) и фино (турпијање и брушење). Предмет који се обрађује увек треба добро стегнути да се не би померао. Према намени разликују се алати за обраду метала и дрвета. Алати за равњање су: турпије,  брусни папир – шмиргла  и ренде (блања).

Спајање и заштита материјала

Често се дешава да нешто не можемо да направите из једног дела, него морамо из више делова. Спајање материјала можемо извршити на више начина, у зависности од врсте материјала и намене: помоћу лепка , ексера, завртњима, помоћу жлебова, помоћу дрвених чепова, топлоте, хефтањем, шивењем, лемљењем, заваривањем и др. Један од најчешћих начина је спајање помоћу лепка (лепљење). Различити материјали захтевају и различите врсте лепка.

При спајању се користе помоћни алати и прибор као што су чекић, разне врсте клешта стеге и сл. Стега служи да се материјал причврсти приликом обраде.

Заштита материјала врши се помоћу разних боја и лакова. Када направимо неки модел или макету, можемо их обојити или излакирати помоћу четке или прскалице која ради под притиском.

Morate se registrovati da bi ste mogli da vidite link. Registrujte se ili Ulogujte se from Morate se registrovati da bi ste mogli da vidite link. Registrujte se ili Ulogujte se
« Poslednja izmena: Februar 25, 2014, 12:36:54 pre podne Dragonfly »