Autor Tema: Zglavkari  (Pročitano 2321 puta)

Coco Bill

  • Global Moderator
  • Newbie
  • *****
Zglavkari
« poslato: Decembar 02, 2013, 09:42:28 posle podne »
Insekti

Insekti čine najveću grupu zglavkara (artropoda). Telo insekata je podeljeno u tri segmenta (zglavka) - glavu, grudni koš i trup.Na glavi insekata nalaze se par antena i par takozvanih "složenih" očiju. Pri grudnom košu nalaze se tri para nogu i obično dva para krila. Tokom svog života, insekti menjaju izgled i oblik tela prolazeći kroz proces metamorfoze (složenih promena). Kod potpune metamorfoze, odrasla jedinka, na primer leptir, izgleda potpuno drugačije nego u stadijumu larve kada ima oblik gusenice. Larva (gusenica) se najpre preobražava u takozvanu "lutku" (nepokretni stadijum metamorfoze) iz koje se zatim pomalja i izleće odrasla jedinka leptira. Kod insekata sa nepotpunom metamorfozom prvi stadijum takozvane "nimfe" izgleda slično kao stadijum odrasle jedinke, samo je manji, kao na primer kod bogomoljke.
bogomoljka

"Socijalni" insekti

Takozvani "socijalni" insekti žive u velikim porodičnim grupama koje se nazivaju kolonije. Jedinke ovih vrsta insekata ne mogu živeti niti opstati odvojeno, jer međusobno zavise jedne od drugih. Sve jedinke-članovi kolonije imaju određene uloge i njihovo izvršavanje omogućava uspešan opstanak i funkcionisanje čitave zajednice. Sve aktivnosti u košnicama, termitnjacima ili osinjim gnezdima se koordinišu i kontrolišu pomoću hemijskih supstanci koje se nazivaju feromoni. Feromone proizvodi i luči matica i prenosi svim članovima zajednice putem direktnih kontakata između jedinki.
Pčele u košnici

Ljuskari

Ljuskari su vrsta zglavkara koja mahom nastanjuje vodena staništa. Među ljuskare spadaju školjke (rečne i morske), rakovi (rečni i morski), jastozi, škampi i krabe. Telo ljuskara podeljeno je u dva segmenta (zglavka) - glavu koja je spojena sa grudnim košem (takozvani cefalotoraks) i trup. Cefalotoraks je obično zaštićen naročitim štitom (spoljnim "oklopom"). Ljuskari mogu imati različiti broj udova, jer je svaki par specijalizovan za određenu funkciju - kretanje, hvatanje hrane i sl. Ljuskari mogu biti veoma sitni, ali i veoma krupni - najveći ljuskar je japanska kraba "pauk" koja dostiže veličinu od tri i po metra.
Rečni rak

Pauci i škorpioni

Pauci i škorpioni spadaju u grupu zglavkara koja se naziva arahnide. Oni imaju telo podeljeno u 2 zglavka: glavu spojenu sa grudnim košem (cefalotoraks) i trup. Oni imaju po četiri para nogu i još po jedan par udova, takozvanih "hvataljki" koje kod pauka imaju senzornu i signalnu funkciju, a kod škorpiona su se razvile u klješta. Svi pauci i škorpije (sve arahnide) su mesojedi. Škorpioni love svoj plen hvatajući ga klještima i ponekad upotrebljavajući otrovnu žaoku u vrhu svog repa za krupniji ulov, dok pauci ujedaju svoj plen, parališući ga svojim otrovom, nakon što ga ulove uz pomoć ispletene mreže.
Škorpija

Izvor: Morate se registrovati da bi ste mogli da vidite link. Registrujte se ili Ulogujte se
« Poslednja izmena: Februar 03, 2014, 09:50:09 posle podne Horatio Caine »