Autor Tema: Vodozemci  (Pročitano 2026 puta)

Coco Bill

  • Global Moderator
  • Newbie
  • *****
Vodozemci
« poslato: Januar 19, 2014, 11:01:55 posle podne »
Vodozemci su najniži predstavnici kopnenih kičmenjaka. Od rođenja i tokom stadijuma larve oni žive u vodi i dišu na škrge, dok kada odrastu doživljavaju potpuni preobražaj, dobijajući pluća i započinjući život na kopnu. Vodozemci su ektotermički (tzv. "hladnokrvni") kičmenjaci, što znači da temperatura njihovog tela zavisi od temperature spoljne sredine. U ovu grupu životinja spadaju razne vrste žaba, daždevnjaka, salamandera i srodnih životinja.
Žabe
Razne vrste žaba su najrasprostranjeniji vodozemci. Odrasle žabe imaju buljave oči, zbijeno i šćućureno telo i nemaju rep. Žabe imaju glatku, vlažnu kožu i duge, veoma snažne zadnje noge sa jastučićima i kožicama između prstiju pomoću kojih spretno i visoko skaču i brzo plivaju. Uobičajena staništa u periodu larvi su im voda (bare, potoci, reke, jezera), a kada odrastu - njena bliža okolina (obale, plićaci, šume, nisko žbunje, itd).
Daždevnjaci i salamanderi su druga velika grupa vodozemaca, koji za razliku od žaba, imaju rep i drugačije noge. Oni izgledom više podsećaju na guštere, ali imaju karakteristične buljave oči i vlažnu, glatku kožu, kao i žabe.
Daždevnjaci
Odrasli daždevnjaci i salamanderi žive na kopnu, kao i ostali vodozemci, dok prvu polovinu života, kao larve u raznim stadijumima razvoja, provode u vodi dišući na škrge. Daždevnjaci mužjaci značajno menjaju svoj izgled tokom perioda parenja dobijajući kreste ili veoma drečave boje na svom telu. Ženke su mnogo neuglednije i nalik gušterima, a ženke nekih vrsta salamandera rađaju žive mladunce.

Izvor: Morate se registrovati da bi ste mogli da vidite link. Registrujte se ili Ulogujte se