Autor Tema: Ribe  (Pročitano 2563 puta)

Coco Bill

  • Global Moderator
  • Newbie
  • *****
Ribe
« poslato: Decembar 24, 2013, 09:17:59 posle podne »
Ribe su kičmenjaci koji su u potpunosti prilagođeni životu u vodi. Oni u vodi dišu i imaju izduženo, vretenasto telo koje im omogućava da brzo plivaju. Sve ribe imaju peraja pomoću kojih plivaju, lako menjaju pravac kretanja i održavaju ravnotežu u vodi. Postoje slatkovodne ribe (ribe koje žive u potocima, rekama i jezerima), kao i ribe koje žive u slanoj vodi - morima i okeanima.
Ajkula
Ajkule i raže pripadaju veoma staroj porodici riba koja je postojala još 200 miliona godina pre dinosaurusa. Nazivaju se i ribama sa hrskavicom, jer im je skelet sastavljen od hrskavičave tvari. Njihova koža je specifično nazubljena, a jetra neobično velika, ispunjena vazduhom, što im omogućava da lako manevrišu i plivaju u vodi na raznim dubinama.

Ribe-košljivice

Većina riba pripada porodici riba-košljivica. One imaju skelet sastavljen od savitljivih kostiju i specijalan mehur koji je ispunjen vazduhom i koji im omogućava spretno plivanje u vodi. Ribe dišu pomoću škrga koje su zaštićene posebnom tvrdom pokretljivom prevlakom koja funkcioniše nalik mehu. Ribe-košljivice su prekrivene velikim brojem malih čvrstih pločica koje se nazivaju krljušt i koje štite njihovo telo. Po svom izgledu i građi, skuša je klasični predstavnik riba-košljivica.
Izgled i građa skuše
[/color]
Iako je osnovna građa svake ribe ista, postoji veliki broj raznih vrsta riba koje različito izgledaju. Jegulje su vretenaste i duge i izgledaju pre kao zmije, nego kao ribe. Morski konjići i druge morske ribe koje žive na velikim dubinama takođe izgledaju veoma neobično. Mnoge ribe imaju naročite šare na telu što im pomaže da se kamufliraju na morskom dnu i izgledaju kao kamenčići, morski pesak, alge, korali i slično.

Disanje kod riba

Ribe mogu da dišu u vodi zahvaljujući tome što umesto pluća imaju škrge. One se nalaze u naročitim komorama sa obe strane prednjeg dela tela ribe, odmah iza očiju, i zaštićene su posebnom tvrdom prevlakom. Kada ribe plivaju, voda im ulazi na usta i preliva se preko škrga, a zatim izlazi napolje kroz otvor pri dnu ove prevlake. U škrgama se pritom izdvaja kiseonik iz vode. Škrge su veoma efikasne, prostrane respiratorne površine, koje su veoma naborane, dobro prokrvljene i meke. Kada škrge ribe nisu u kontaktu sa vodom, one ne mogu da prerađuju kiseonik iz vazduha, neophodan za život ribe, pa se riba veoma brzo uguši i ugine kada se izvadi iz vode.
Sistem za disanje kod riba

Izvor: Morate se registrovati da bi ste mogli da vidite link. Registrujte se ili Ulogujte se