Autor Tema: Kako spavaju zivotinje?  (Pročitano 2087 puta)

Coco Bill

  • Global Moderator
  • Newbie
  • *****
Kako spavaju zivotinje?
« poslato: Decembar 24, 2013, 09:10:31 posle podne »
Svi živi organizmi imaju potrebu za odmorom i snom. Tokom spavanja i sna svi vitalni organi nastavljaju svoje funkcije, samo drugačijim, usporenim ritmom, a imunološki sistem se regeneriše kako bi posle sna bio što spremniji za borbu protiv virusa i bakterija. Tako je kod ljudi, a veoma slično je i kod životinja koje takođe imaju prirodnu potrebu za snom. Za sada nije sasvim potvrđeno da li i sanjaju, mada vlasnici pasa i mačaka mogu da posvedoče da njihovi ljubimci tokom spavanja često u snu laju, frkću i "trče".

Odraslim ljudima je potrebno oko 8 sati sna, dok je kod životinja trajanje sna sasvim individualno. Ima onih koje gotovo ceo svoj život prespavaju, ali i onih koji jedva da znaju šta je to spavanje i san.
Zakačen za tavanicu pećine ili nekog drugog skloništa, slepi miš spava preko 20 sati dnevno da bi u kratku šetnju i lov na insekte izašao samo tokom noći. Među prave spavalice mogu da se uvrste i oposum i piton koji spavaju više od 18 sati svakog dana. Odmah iza njih slede tigar sa 16 i veverice sa 15 sati sna svakog dana.

Mada nije najveći spavač među životinjama, lenjivac okačen o granu drveta spava "samo" 14 sati na dan. Jer, ime nije dobio zbog vremena koje provodi u snu, već zbog svoje tromosti i sporosti u kretanju.
Koale život provode na granama eukaliptusa jedući i spavajući po 14 sati dnevno. Na zemlju silaze samo noću u potrazi za mladim lišćem ili da bi prešli na neko drugo drvo.
Udobno ispruženi u travi savane, lavovi u carstvu snova provode više od 12 sati.
Za malog gorilu nema sigurnijeg mesta za spavanje od majčinog naručja. Od nje se ne razdvaja najmanje 3 i po godine. To vreme provodi u krošnjama visokog drveća spavajući svaki dan bar 12 sati. Isto toliko spavaju i pacov, mačka, gepard, miš i zec. Kengur, pas, delfin, krtica, patka, babun i jež spavaju između 10 i 11 sati. Šimpanzi i svinji, baš kao i čoveku, dovoljno je oko 8 sati, a kozi oko 5 i po sati sna.
Polarne životinje spavaju zimski san u više navrata. Dnevno, kada su aktivne, spavaju oko 5-6 sati.

U svetu četvoronožaca ima i onih čiji je san kratak - krava, azijski slon, magarac i konj spavaju oko 3 do 4 sata. Najmanje sna potrebno je žirafi - svega 2 sata dnevno.
Morske životinje spavaju više puta dnevno po nekoliko minuta do pola sata.

Izvor: Morate se registrovati da bi ste mogli da vidite link. Registrujte se ili Ulogujte se