Autor Tema: Gorile  (Pročitano 2051 puta)

Marnjavur

  • Global Moderator
  • Jr. Member
  • *****
Gorile
« poslato: Jun 18, 2013, 10:50:58 posle podne »
Gorile

 I OSNOVNE ZNAČAJKE

        Gorila je poznata afrička životinja, često spominjana najbližim rođakomčovjeka, zahvaljujući pameti, snalažljivosti te držanja pri hodu.
Vrsta majmuna , gorile,  spada pod vrstu čovjekolikih majmuna, u koju još spadaju čimpanza, orangutan i gibon.
   
II VRSTE
 
        Postoje 3 vrste gorila: zapadne nizinske, istočne nizinske te planinske od kojih je preostalo samo 650 jedinki, većinom zahvaljujući krivolovu. Žive na području Ruande i Ugande.

        Gorile imaju mnogo sličnosti s ljudima. Tako su nam slični i građom tijela. Ističu se njihove duge ruke i dugi prsti koje im je podarila evolucija, a oni su se njima naučili služiti pri raznim poslovima.
        Primjer je izvlačenje mrava iz njihovih legla, za što se koriste lukavstvom. Budući da su mravi , vrlo ukusni, predmet su zanimanja gorila. No, maleni su te ih je teško uhvatiti, gorile se ne mogu prehraniti od 10 mrava, a i imaju vrlo neugodan ugriz koji iritira i peče.   
         Gorile su tome doskočile pa su upotrijebili grančicu , navlažili je slinom , zaboli je u njihovo leglo i izvukli je. Na grančici bi redovito ostalo 30-tak ukusnih i veoma hranjivih mrava. Ima još puno primjera njihove inteligencije, npr. razbijanje tvrdih plodova kamenjem, . . .

III NAČIN ŽIVOTA

          U porodici čovjekolikih majmuna, gorile su najveće. Teže do 225 kg, a narastu uvis čak do 2 metra. Gorile su uglavnom vegetarijanci, ali vole i male kukce. Vole izdanke, korijenje, lišće, razne kukce. . . Žive na tlu, osim kad spavaju. Tada se penju na drveće u potrazi za mirom i snom.
Žive uglavnom u zajednicama, premda ima "vukova samotnjaka", te su vrlo društveni.
          U zajednici su svi blisko povezani, čak i ako nisu u krvnom srodstvu. Vrlo često se timare međusobno što održava čistoću i društvene odnose između i unutar obitelji utemeljene na hijerarhiji. Prilično su lijene životinje što dokazuje količina njihova odmaranja. Po načinu života su nomadi, putuju šumom u potrazi za hranom. U tim selidbama vodi ih zreli mužjak, zvan srebrni, radi srebrnih dlačica na leđima, koje označavaju vodstvo i nadmoć, ali je zato i vrlo tražen među krivolovcima, koji su populaciju drastično smanjili. Kada vođa nanjuši opasnost, uspravi sva svoja 2 metra visine, potopta rukama po prsima i gromoglasno zaurliče upozoravajući sve u bližoj i daljoj okolici. Društvo im je hijerarhijsko sa čestim smjenama vođa koji se uglavnom regrutiraju od mladih i ambicionih mužjaka.

          Gorile nemaju dlaka na prsima ni na tabanima, kao ni na licu i dlanovima. Hodaju četveronoške, kao predčovjek. Majka nosi i brine se za mladunca 3 godine nakon čega on sam nastavlja svoju borbu za mjesto u hijerahijskoj piramidi. Komuniciraju gestama i mimikom vrlo slično čovjeku. Mužjaka je vrlo lako prepoznati po velikoj kruni od dlake na glavi(što je veća kruna viši je položaj mužjaka u plemenu)od kojih najveću dakako ima predvodnik.

IV ZAKLJUČAK

     
       Gorile, kao i sve druge životinje treba očuvati za druge generacije jer ako čovjek ne poznaje pretke, ne poznaje ni sebe.