Autor Tema: Gmizavci  (Pročitano 3751 puta)

Coco Bill

  • Global Moderator
  • Newbie
  • *****
Gmizavci
« poslato: Februar 01, 2014, 07:11:59 posle podne »
Gmizavci (reptili) su kičmenjaci koji su se uspešno prilagodili životu na kopnu. Gmizavci imaju ljuspastu kožu koja je zaštićena od isušivanja i imaju dobro razvijena pluća pomoću kojih dišu. Većina reptila leže jaja koja za embrion sadrže dovoljno hrane i vode, pa oni mogu preživeti i na veoma sušnim mestima. Reptili su ektotermičke životinje, što znači da temperatura njihovog tela zavisi od temperature spoljne sredine u kojoj se nalaze. Postoje tri glavne grupe gmizavaca: u jednoj su gušteri i zmije, u drugoj krokodili i aligatori, a u trećoj kornjače.
Gušter
Gušteri su sitni gmizavci koji imaju ljuspastu kožu, dug rep i snažne noge koje njihovo telo odižu od tla i omogućavaju im da se veoma brzo kreću. Na nogama imaju oštre kandže koje im pomažu da se čvrsto uhvate za bilo koju podlogu ili površinu, pa se gušteri mogu kretati i vertikalno.

Zmije

Zmije se mogu naći na kopnu, u vodi, ispod zemlje i na drveću. One imaju dugo, mišićavo telo bez nogu i ljuspastu kožu. Zmije nemaju kapke, već providne opne preko svojih očiju, pa tako one nikada ne trepću. Tokom rasta, zmije se "presvlače", odnosno menjaju kožu više puta. Neke vrste zmija legu jaja, a neke rađaju žive mladunce. Sve zmije su mesojedi. One ne žvaću svoj plen, već ga progutaju celog, pa tako nekada moraju potpuno razdvojiti vilice da bi progutale krupan plen. Neke vrste zmija, kao na primer zvečarka, plen ubijaju svojim otrovnim ugrizom, dok druge, ka na primer boa konstriktor ili piton, dave svoj plen do smrti. Iako nemaju noge, zmije, zajedno sa gušterima, pripadaju istoj - najvećoj grupi gmizavaca.
Zmija zvečarka

Krokodili i aligatori

Krokodili, aligatori, kajmani i indijski krokodili (gavijali) pripadaju drugoj grupi gmizavaca. Svi su mesojedi, imaju krupnu i dugu njušku, oštre zube, i tvrdu ljuspastu kožu. Prilagođeni su životu kako na kopnu, tako i u vodi. Svi pripadnici ove grupe love tako što vrebaju skoro potpuno potopljeni u vodu, iz koje im vire samo oči i nozdrve, sve dok ne priđe neka krupna lovina kada se momentalno snažno bacaju na nju iskačući iz vode. Ribe, žabe i ptice gutaju cele, dok krupniji plen odvlače na dno reke gde ga dave i komadaju. Krokodili plivaju veoma brzo zahvaljujući svom snažnom repu. Takođe, snažne i razvijene noge omogućuju im i da prilično brzo trče po kopnu
Krokodil

Kornjače

Kornjače su jedini gmizavci sa čvrstim, koštanim oklopom u koji se mogu uvući da bi se zaštitili. Oklop takođe ima i ulogu kamuflatora (prikrivača). Kornjače naseljavaju toplije predele. Morske kornjače žive u okeanima, ali ležu jaja na obali. Peraja pomažu ovim kornjačama da odlično plivaju. Barske kornjače su slatkovodne kornjače. I jedna i druga vrsta kornjača su mesojedi, dok su male kopnene kornjače biljojedi. Veoma se polako kreću na snažnim nogama sa kandžama pomoću kojih kopaju rupe u zemlji. Neke kornjače žive i duže od sto godina.
Morska kornjača

Izvor: Morate se registrovati da bi ste mogli da vidite link. Registrujte se ili Ulogujte se