Autor Tema: Andjeli smrti  (Pročitano 1836 puta)

Coco Bill

  • Global Moderator
  • Newbie
  • *****
Andjeli smrti
« poslato: Decembar 02, 2013, 09:59:06 posle podne »
Najotrovnija evropska gljiva je zelena pupavka (Amanita phalloides). U tu grupu spadaju i njoj nekoliko veoma sličnih, ali sasvim belih vrsta. Englezi ih zovu »anđelima smrti«!!!

Štrumfovske kućice, prelepe muhare (Amanita muscaria), koje možete videti i kao ukrase na novogodišnjim jelkama nisu toliko opasne. Ali, ako se pojede veća kojičina ovih gljiva, takođe može doći do smrtnog ishoda.
Amanita muscaria

muhara

Panterova muhara (Amanita pantherina) joj je slična izgledom, ali je smeđe boje. Takođe je opasna otrovnica.
mladi primerci          razvijena gljiva
Amanita muscaria - muhara
Amanita caesarea (jajara)

Rod Amanita treba dobro upoznati. Među ovim gljivama ima i vrsta koje su izvrsne za jelo. Zato moramo biti sigurni pre nego što se odlučimo da ih beremo. Sve gljive iz ovoga roda se u najranijoj mladosti nalaze u opštem ovoju, tako da izgledom podsećaju na jaja. Neke imaju vrećast i kožast ovoj, neke nežan i tanan, koji se lako raspukne u hiljade krpica dok gljiva raste. U najmlađem stadijumu one često liče na puhare, loptaste gljive koje rastu na livadama i po travnatim šumama. Zato je nužno kada se pronađe »jaje« da se preseče na pola i proveri da li mu je unutrašnjost sasvim bela i jedinstvena ili se ispod ovoja nalazi malena gljiva sa drškom, šeširom i listićima.

puhara
jajara - presek
Tek kada dobro upoznamo opasne otrovnice iz ovoga roda, treba se lagano upustiti u savladavanje jestivih vrsta. »Sigurnost je majka opreznosti.«

Izvor: Morate se registrovati da bi ste mogli da vidite link. Registrujte se ili Ulogujte se